Spring naar het artikel
14 oktober 2019

De gemeente Rotterdam is voor de komende tien jaar zeker van de levering van duurzame elektriciteit. Als het nieuwe energiecontract op 1 januari 2020 ingaat, zal alle stroom die de gemeente gebruikt afkomstig zijn uit zon- en windenergie.

Wethouders Arno Bonte (Duurzaamheid) en Arjan van Gils (Financiën) hebben de nieuwe tienjarige overeenkomst getekend met Eneco en Greenchoice. “Rotterdam wil koploper schone energie worden”, zegt Bonte. “We stappen met dit contract niet alleen over op 100% groene stroom, maar zorgen ook voor extra windmolens en zonneparken in Rotterdam. Dat brengt ons streven om onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen weer een stapje dichterbij.”

Duurzaam inkopen

“Als gemeente hebben we duurzaam inkopen hoog in het vaandel staan”, zegt Van Gils. “Dit contract is een belangrijke stap: alle stroom die wij als gemeentelijke organisatie gebruiken is vanaf januari 2020 afkomstig uit zon- en windenergie en een groot deel zal worden opgewekt op Rotterdams grondgebied”.

De twee nieuwe energieleveranciers krijgen ook een belangrijke rol om bewoners en bedrijven te betrekken bij de Rotterdamse energietransitie. Zowel Eneco als Greenchoice hebben toegezegd hun bijdrage te leveren aan lokale stroomproductie, het betrekken van bewoners en het verduurzamen van bedrijvenparken.

Samen de mouwen opstropen

“Ik ben bijzonder trots op onze Rotterdamse samenwerking”, zegt Hans Peters, Chief Commercial Officer van Eneco. “Het betekent dat we de gemeente de komende jaren kunnen helpen bij de overgang naar duurzame energie uit de eigen achtertuin. We stropen graag de mouwen op om gezamenlijk die lokale energietransitie te versnellen.”

Voor en door Rotterdammers

“Het maakt ons trots om voor én in Rotterdam aan de slag te gaan”, aldus Marieke van den Hoek, commercieel directeur van Greenchoice. “In onze visie slaagt de energietransitie alléén als er draagvlak voor is onder bewoners en bedrijven. We gaan hen dan ook ondersteunen en samen met de gemeente nog meer lokale initiatieven rond duurzame energie realiseren. Het uitgangspunt is dat iedere Rotterdammer met de energietransitie mee moet kunnen doen: groene energie voor en door Rotterdammers dus.”