Spring naar het artikel
8 juni 2020

Vandaag is het World Oceans Day en op deze toepasselijke dag ondertekende wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) de intentieverklaring ‘Community of Practice Plastic (CoPP)’. Rotterdam werkt mee aan de aanpak van plastics in de rivieren.

Samen met ruim twintig andere partijen uit de regio Zuid-Holland wil de gemeente Rotterdam voorkomen dat plastics in rivieren en oceanen terechtkomen. “Onze ambitie is om de Noordzee en onze rivieren vrij van plastic te krijgen. Dat doen we door samen projecten op te zetten om het plastic uit het water te vissen, maar bovenal door er samen voor te zorgen dat er geen plastic meer in het water terechtkomt”, vertelt Bonte.

 

Belangrijke vragen

Hoe kunnen we het probleem van plastics in water goed in kaart brengen (meten)? Hoe kunnen we plastics uit het watersysteem krijgen (afvangen)? En hoe kunnen we deze plastics weer terugbrengen in de productieketen (verwerken)? Dat zijn hierbij belangrijke vragen.

De betrokken partijen delen kennis en ontwikkelen gezamenlijk nieuwe kennis op het gebied van het meten, afvangen en het stimuleren van hergebruik van plastics in water. De CoPP richt zich in eerste instantie op de Rijn en de Maas en haar zijarmen.

Deelnemers CoPP

Aan de Community of Practice Plastic (CoPP) nemen de volgende organisaties deel:

AllSeas, Antea Group, Braveheart Marine, By the Ocean We Unite, Clear Rivers, Deltares, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Heijdra Milieu, Hogeschool Rotterdam, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Rijnland, MRD Marine Support, Natuur- en Milieu Federatie Zuid-Holland, Noria Sustainable Innovators, Plastic Soup Foundation, Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Tauw, Technische Universiteit Delft, The Great Bubble Barrier, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit.