Spring naar het artikel
21 oktober 2019 | laatste update: 22 oktober 2019

Windmolens die schoon drinkwater produceren uit lucht of zout water. Dat klinkt als een uitdaging, maar een Rotterdams bedrijf maakt ze gewoon. Rainmaker is nu zover dat de eerste machines aan internationale klanten worden geleverd.

Hoe het werkt? De machine van rainmaker trekt lucht aan. Deze lucht wordt door een soort koelkast getrokken en gekoeld, waardoor er waterdruppels ontstaan. Zo ontstaat er meteen water, dat opgevangen en opgeslagen wordt in een tank. Op deze manier kan zo’n machine dagelijks ruim vijfduizend liter water produceren.

Het systeem kan door diverse energiebronnen worden aangedreven: windenergie, zonne-energie of vanuit een (brandstof)generator. Belangrijk is wel dat de lucht een bepaalde vochtigheid heeft.

Condens wordt opgevangen als schoon drinkwater

Rotterdams product

De windmolens van Rainmaker worden geproduceerd in de Rotterdamse haven. Vervolgens worden de machines geleverd op plekken in de wereld waar drinkwater niet of slechts tegen zeer hoge prijzen voorhanden is of waar geen waterinfrastructuur bestaat. Met de machines van Rainmaker kan lokaal en zelfstandig drinkwater geproduceerd worden. Dat gebeurt uit water in de lucht via condensatie (‘air-to-water’) of uit vervuild water via verdamping (‘water-to-water’).

Rainmaker zegt dankzij hun kennis en technologie water op de goedkoopst mogelijke manier te kunnen produceren. De prijs van ‘Rainmakerwater’ ligt wel 5 tot 10 keer lager dan de huidige prijs van gezond drinkwater in gebieden waar schaarste heerst. De eerste afnemers van Rainmaker bevinden zich in Marokko, Sri Lanka en Jamaica.