Spring naar het artikel
9 oktober 2019

Hoe kun je steden beter inrichten voor voetgangers? Over die en veel andere vragen gaat het tijdens het internationale voetgangerscongres Walk21, dat dit jaar in Rotterdam wordt gehouden. Rotterdam probeert het goede voorbeeld te geven.

“Voetgangers hebben een grote rol om steden bereikbaar en schoon te houden”, zegt wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, Jeugd en Taal). “Bovendien is lopen gezond. Voetgangers zijn belangrijk en ik wil lopen in de stad zo aantrekkelijk mogelijk maken.”

Voetgangers hebben een grote rol om steden bereikbaar en schoon te houden

Wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, Jeugd en Taal)

Bevorderen

Wandelen is niet alleen gezond, maar wandelaars veroorzaken geen schadelijke uitstoot en nemen veel minder ruimte in dan bijvoorbeeld vervoer per auto. Daarom wil Rotterdam wandelen en andere vormen van duurzame mobiliteit in de stad bevorderen. De gemeente heeft daarom een aantal plekken in de stad autovrij gemaakt.

  • De straat voor De Doelen (het Schouwburgplein) is vanaf deze week een maand lang alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De straat wordt met verlichte bomen en geurende planten omgetoverd tot een ‘bos in de stad’. Deelnemers aan Walk21 openen de Happy Street op woensdag 9 oktober door de eerste bomen op wieltjes de straat in te rijden. Deze bomen krijgen een plekje in de straat.
  • Op de Westblaak wordt meer ruimte gecreëerd voor voetgangers. Parkeerplekken voor auto’s maken plaats voor groene beplanting. Tussen het fietspad en de weg vervangt de gemeente stoeptegels door planten.


Ga toch lopen!

Behalve veranderingen aan de stad, is de gemeente ook bezig om de burgers aan te moedigen. Met het programma Healthy’R wil de gemeente een gezonde levensstijl promoten. Zo zijn er wandelcoaches, allerlei loopclubjes en huisartsen die met patiënten wandelen in de wijken en buurten van de stad. Hierin werkt de gemeente samen met de Erasmus Universiteit, waarin ze onderzoeken hoe ze Rotterdammers kunnen stimuleren om gezonder te leven.

Activiteiten

Deze hele week zijn er allerlei acties om Rotterdammers aan het wandelen te krijgen. Er zijn gratis wandelingen door het Kralingse Bos en het Zuiderpark onder leiding van een boswachter. Tijdens de 10.000 steps Art Walk neemt een gids van Art Index Rotterdam wandelaars mee langs uiteenlopende kunstwerken in het Rotterdamse straatbeeld. Bovendien valt Walk21 samen met de Week van de Toegankelijkheid; er zijn stadswandelingen waarin je kunt beleven hoe het is om de stad te ontdekken met een zicht- of gehoorbeperking.