Spring naar het artikel
26 april 2019

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan mag je nog tot 2023 de stroom die je teruglevert aan het net belastingvrij aftrekken van je eigen energieverbruik. Deze zogeheten salderingsregeling zou eigenlijk eind dit jaar aflopen.

De verlenging van de salderingsregeling is goed nieuws voor burgers en mkb-bedrijven die zonnepanelen op het dak hebben liggen of willen gaan leggen. Zij kunnen langer profiteren van korting op de energierekening. Wanneer je nu zonnepanelen aanschaft, kun je die met behulp van de korting gemiddeld binnen zeven jaar terugverdienen. 

Het was in eerste instantie de bedoeling dat de salderingsregeling zou worden omgezet in een zogeheten terugleversubsidie. Eerder dit jaar bleek al dat deze oplossing in de uitvoering te ingewikkeld zou worden. Daarom is nu gekozen voor een afbouw van de al bestaande salderingsregeling. Minister Wiebes zegt dat de gekozen methode ‘eenvoudig en gebruiksvriendelijk’ is, financieel aantrekkelijk blijft en tegelijkertijd overstimulering voorkomt.


Stapsgewijze afbouw

Het is de bedoeling dat de salderingsregeling tussen 2023 en 2031 stapsgewijs wordt afgebouwd. De verwachting is dat in 2030 de prijs van zonnepanelen zóveel is gedaald dat het aanschaffen van zonnepanelen ook zonder subsidie voldoende financieel aantrekkelijk is.


Dubbele teller

Eigenaren van zonnepanelen die de komende jaren nog gebruik willen maken van de subsidie, moeten vanaf 2023 verplicht een energiemeter met minimaal een dubbele teller hebben. Deze meters zijn voor de Belastingdienst noodzakelijk om levering en teruglevering van energie afzonderlijk te kunnen meten. Wie nog niet over zo’n meter beschikt, krijgt deze voor 2023 aangeboden door de eigen netbeheerder.