Spring naar het artikel
17 oktober 2019 | laatste update: 22 oktober 2019

Hoe denk jij dat we CO2 kunnen verlagen, afval kunnen verminderen en lucht schoner kunnen krijgen? Zestig Rotterdamse scholieren werden uitgedaagd om na te denken over de energietransitie. Het resultaat: een klimaatakkoord door scholieren.

Leerlingen van Zadkine, OLS de Recon, Marnix Gymnasium, Toorop Mavo, en Wolfert Tweetalig Rotterdam discussieerden met elkaar over wat zij belangrijk vinden voor een beter klimaat. Dat gebeurde in de vorm van een talkshow ‘De Energieswitch draait door’ - onder leiding van presentatrice Dore van Duivenbode - waarbij wethouder Arno Bonte aanschoof als ‘tafelheer’.

Prioriteiten

Tijdens de talkshow inspireerde de 17-jarige Sara de groep scholieren en bestuurders met haar verhaal over de klimaattop in New York waar zij bij aanwezig was. Ook legde ze uit wat scholieren zelf kunnen doen tegen klimaatverandering. Aan het einde van de talkshow overhandigden de scholieren hún klimaatakkoord. Daarin staan al hun prioriteiten als het gaat om de energietransitie: minder vlees eten, oplader uit het stopcontact als je niet oplaadt en korter douchen bijvoorbeeld. Wethouder Arno Bonte (Energietransitie) en Esmee Tanis, voorzitter van de Rotterdamse klimaattafel Consumptie, namen het document enthousiast in ontvangst.

“Mede dankzij acties van scholieren staat klimaat nu wereldwijd hoog op de politieke agenda”

Arno Bonte - Wethouder Duurzaamheid


Voorhoede

Bonte is blij met de ideeën van de scholieren. “Scholieren zijn de voorhoede in de klimaatdiscussie. Mede dankzij acties van scholieren staat klimaat nu wereldwijd hoog op de politieke agenda.” Het scholierenakkoord is een opmaat naar het Rotterdamse Klimaat Akkoord dat op 22 november getekend gaat worden. De afgelopen maanden hebben meer dan honderd bedrijven en instellingen aan vijf klimaattafels nagedacht hoe de CO2-uitstoot in Rotterdam in 2030 gehalveerd kan worden. “We gebruiken de inbreng van vandaag voor het Rotterdamse Klimaatakkoord dat we samen met meer dan honderd Rotterdamse bedrijven aan het schrijven zijn”, aldus Bonte.