Spring naar het artikel
11 januari 2019

De weg naar minder CO2-uitstoot noemen we de energietransitie. Dat er veranderingen aankomen is zeker, maar wat moet je je daar als Rotterdammer precies bij voorstellen? OPEN Rotterdam maakte hierover de tv-serie ‘Stad in Transitie'.

Stad in Transitie laat in zes afleveringen zien wat de energietransitie in Rotterdam betekent voor de Rotterdammers. Wat zijn de gemeente en woningcorporaties van plan? Wat kun je als bewoner zelf doen? Hoe komen we in de toekomst van a naar b? Wat zijn de beroepen van de toekomst? In de zesdelige serie zoekt documentairemaker Eric Cremers, die eerder al documentaires maakte over de haven van Rotterdam, naar antwoorden op deze vragen.


De energietransitie

Om iets aan klimaatverandering te kunnen doen, moet onze energievoorziening schoner worden. Dat noemen we de energietransitie. Die transitie heeft voor iedereen gevolgen, tot achter de voordeur. We gaan van het gas af, energie besparen, schonere energie gebruiken en misschien zelf opwekken. Daarnaast gaan we schonere auto’s rijden en deze met elkaar delen. Daarnaast is het  de verwachting dat al deze veranderingen nieuwe werkgelegenheid opleveren en andere vaardigheden vragen van huidige werknemers.

De energietransitie biedt de gemeente, de bewoners en het bedrijfsleven een uitgelezen kans om de handen ineen te slaan en te werken aan een groene, toekomstbestendige stad. Maar gaat dat ook lukken? Daarover gaat 'Stad in Transitie'.


Aflevering 1: de wijkaanpak

In de eerste aflevering zien we hoe de energietransitie in de verschillende wijken wordt aangepakt. Per wijk kijkt de gemeente namelijk welke energievoorziening de beste optie is. Astrid Madsen van de gemeente Rotterdam legt uit hoe deze wijkaanpak in zijn werk gaat. De makers van de serie gaan in verschillende wijken langs om te zien wat daar al gebeurt. Zo nemen ze een kijkje bij een aantal bewonersinitiatieven in het Oude Westen en Bospolder Tussendijken. Ook gaan ze langs in Prinsenland, waar in oktober vorig jaar de Climathon werd gehouden waar bewoners mee mochten denken over hoe hun wijk te verduurzamen. Tot slot nemen de makers een kijkje in de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde. Hier kunnen mensen langs kunnen voor gratis advies om duurzamer te leven.

 

Kijk naar Stad in Transitie

De serie Stad in Transitie bestaat in totaal uit zes uitzendingen. Vanaf maandag 7 januari is elke week een nieuwe aflevering te zien bij OPEN Rotterdam, op tv en online. Kijk voor meer informatie én de eerste aflevering op de website van OPEN Rotterdam.