Spring naar het artikel
12 februari 2019

Eneco en Nuon/Vattenfall nemen vandaag een vernieuwd windpark Slufterdam in gebruik. Zeventien windmolens zijn vervangen door veertien efficiëntere exemplaren. Met het nieuwe vermogen kunnen 60.000 huishoudens van stroom worden voorzien.

Het park aan de Maasvlakte levert sinds 2002 duurzame energie. Medio 2017 startte de energiebedrijven met het vervangingsproces. In zo’n anderhalf jaar tijd zijn de oude windmolens gedemonteerd, is de infrastructuur voor het nieuwe windpark aangelegd en zijn de nieuwe windmolens geplaatst. Zo is het vermogen van de nieuwe windmolens verdubbeld: van 25,5 MW naar 50,4 MW.


Een mooi staaltje samenwerking

Het succes is vooral te danken aan de positieve samenwerking tussen de verschillende partijen in het gebied. Door de unieke locatie van het park komen er veel verschillende maatschappelijke en economische belangen samen. Van natuurorganisaties (Stichting het Zuid-Hollandse Landschap en Natuurmonumenten Hollands Landschap) tot het Havenbedrijf Rotterdam en van gemeenten (Westvoorne en Rotterdam) tot twee concurrerende energiebedrijven (Eneco en Nuon/Vattenfall). Allemaal werkten ze samen met hetzelfde doel: meer duurzame energie die ook bijdraagt aan natuurherstel.


Belangrijke bijdrage aan de energietransitie

Bij de vernieuwing van het park is rekening gehouden met de wil van bewoners en de aanpassing van de windmolens aan het landschap. Daarom werden twee fondsen opgericht: een Leefbaarheidsfonds en een Natuurfonds. Met het eerste worden verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties financieel ondersteund bij verduurzaming, terwijl het tweede een verdere bijdrage doet aan het fraaie natuur- en recreatiegebied rond om het park. Zo levert windpark Slufterdam een mooie bijdrage aan de energietransitie, zowel voor mens als natuur.