Spring naar het artikel
29 maart 2019

Op de Maasvlakte vond vandaag de symbolische start plaats van de heiwerkzaamheden voor een nieuwe windturbine. De windmolen - met een hoogte van 269 meter - zal uiteindelijk stroom leveren voor 14.485 huishoudens.

De enorme windmolen is een prototype met de naam Haliade-X 12 MW en de krachtigste ter wereld. De windmolen wordt deze zomer opgebouwd uit onderdelen die vanuit Frankrijk en Spanje naar Rotterdam worden verscheept. 


Testperiode

Het is de bedoeling om de nieuwe windturbine gedurende vijf jaar uitvoerig te testen. De molen is eigenlijk bedoeld voor een windmolenpark op zee. De reden dat deze molen op de kustlijn komt te staan is omdat hij daar makkelijker te testen is. Na de testperiode blijft de Haliade-X12 MW nog zeker vijftien jaar staan om stroom op te wekken.


Windenergie op zee belangrijke energiebron

Wethouder Arno Bonte was ook aanwezig bij de ceremonie en benadrukte het belang van dit project voor de gemeente en de haven van Rotterdam. "Deze windturbine symboliseert de overgang van een economie gebaseerd op fossiele brandstoffen naar een economie gebaseerd op hernieuwbare energie. Windenergie op zee zal de komende decennia een van de belangrijkste energiebronnen in Nederland zijn. Rotterdam is klaar om een belangrijke rol te spelen in deze transitie."

 

De plek waar de windmolen komt te staan: