Spring naar het artikel
18 juni 2020

Heb jij al houten vlonders gezien in de stad? In de Rotterdamse winkelstraten hebben veel ondernemers hun zaak uitgebreid met houten vlonders, gemaakt van duurzaam Rotterdams resthout. Goed voor ondernemers, leuk voor Rotterdammers.

Tussen 1 juni en 1 november mogen Rotterdamse ondernemers een vlonder plaatsen. De vlonder kan onderdeel zijn van een terras, maar kan ook gebruikt worden voor andere bedrijfsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld een kapsalon. De vlonders zijn goed voor de ondernemer: het is een simpele tijdelijke uitbreiding van zijn terrein. En ook de Rotterdammer profiteert: hij kan op meer plekken in de stad genieten van het (winkel)aanbod.

 

Mooie bestemming

De regeling blijkt volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) een schot in de roos. “Het resthout uit de Rotterdamse milieuparken krijgt een heel mooie bestemming. De circulaire vlonders geven ondernemers de broodnodige extra ruimte voor hun zaak. Dat geeft meer armslag om te kunnen ondernemen binnen de 1,5-meter-regels.”

Er zijn al 1000 aanvragen bij de gemeente binnengekomen. Daarnaast liggen er inmiddels al 500 circulaire vlonders in de stad. Daar komen de komende weken dus nog minstens 500 bij. Vanwege deze populariteit heeft het Rotterdamse stadsbestuur besloten om de aanvraagtermijn te verlengen tot 1 juli.

 

Van overtollig hout naar circulaire vlonders

Voor het produceren van de vlonders is gebruik gemaakt van overtollig hout. Het hout is deels afkomstig van bewoners die de laatste maanden hun huis hebben opgeruimd en dit hebben ingeleverd bij de milieuparken. Een ander deel van het hout komt van het ontmantelde noodhospitaal in Ahoy. Tenslotte is er gebruikgemaakt van resthout van in Rotterdam gekapte bomen.

 

Voor ondernemers

De gemeente levert de vlonder kosteloos bij ondernemers af. Op 1 november haalt de gemeente de vlonders op. Ook een circulaire vlonder aanvragen? Dat kan tot 1 juli via de website ondernemen010.nl.