Spring naar het artikel
7 januari 2020 | laatste update: 27 januari 2020

De gemeente Rotterdam en Bruynzeel Keukens hebben samen een stappenplan gemaakt om Rotterdammers zorgeloos over te laten stappen op elektrisch koken. Huiseigenaren in aardgasvrije wijken krijgen subsidie als ze een elektrisch fornuis kopen.

Rotterdam wil in 2050 aardgasvrij zijn. De eerste wijken waar deze transitie plaatsvindt zijn Pendrecht en delen van IJsselmonde (Heindijk, Korendijk en omgeving). Eigenaar-bewoners van deze wijken kunnen nu tegen een gereduceerd tarief een kookplaat aanschaffen bij Bruynzeel Keukens. Daarnaast verzorgen de professionals van Bruynzeel Keukens het elektrawerk, geven ze advies op maat, sluiten ze de kookplaat aan en vragen ze subsidie aan voor de bewoner bij de gemeente. Zo kunnen inwoners gemakkelijk de overstap maken naar een groene keuken.

Samenwerking

“Als keukenleverancier willen we onze voorbeeldrol op het gebied van duurzaamheid uitdragen en werken graag mee aan projecten als deze”, legt Caesar Kuipers van Bruynzeel Keukens enthousiast uit. “Rotterdam weet van aanpakken en komt met een vooruitstrevende oplossing voor een vraagstuk waar op dit moment elke gemeente in Nederland mee worstelt: ‘Hoe krijg ik mijn gemeente volledig klimaatneutraal?’. We zijn er trots op om de verbinding te maken tussen de overheid en het bedrijfsleven, om zo een gezamenlijk doel te bereiken.”

Subsidie

Ook de gemeente stimuleert de overgang naar elektrisch koken in deze wijken. Vanaf 1 januari 2020 kan voor de aankoop van een nieuw kooktoestel en eventuele aanpassingen aan elektra een subsidie van maximaal 500 euro worden aangevraagd. De subsidie is alleen voor eigenaar-bewoners. Aanvragen kunnen worden ingediend bij het subsidieloket van de gemeente Rotterdam.

 

 

Bewoners

Een aantal inwoners van Heindijk en Korendijk die al zijn overgegaan op elektrisch koken zijn enthousiast en maakten zelf samen een kookboek met recepten die allemaal op een elektrische kookplaat zijn bereid: Kleurrijk koken. Initiatiefnemer Frank Kreuk, zelf bewoner van Heindijk, verzamelde en kookte met buurtgenoten recepten en zijn vriendin Anuska Klaverdijk fotografeerde de maaltijden. Wethouder Bas Kurvers (Energietransitie gebouwde omgeving) leverde ook een recept aan het boek en deelde zijn favoriete recept van nasi in het boek: “Als ik tijd heb, vind ik het leuk te koken en ik ondersteun dit mooie buurt initiatief van harte.”

Lees hier meer over Rotterdam Aardgasvrij of specifiek over de wijken Pendrecht of IJsselmonde (Heindijk, Korendijk en omgeving).