Spring naar het artikel
3 december 2019

Rotterdammers kunnen vanaf 1 januari 2020 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. Zo kunnen inwoners hun stad helpen om zich te wapenen tegen de gevolgen van extreme regen of droogte.

Voor welke maatregelen kunnen Rotterdamse huiseigenaren, bedrijven, verenigingen en stichtingen volgend jaar subsidie gebruiken?

  • Het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen.
  • De regenpijp afkoppelen van het riool.
  • Regenwater opvangen en (her)gebruiken.

En dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf. “Slechts 40 procent van de stadsgrond is namelijk eigendom van de gemeente”, legt wethouder Bert Wijbenga (Buitenruimte) uit. “Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een stad die bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme droge én natte weersomstandigheden.”

Minder wateroverlast

Meer groen en het opvangen van regenwater is belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige regenbuien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En ook nemen bomen, planten en gras water op en houden ze minder warmte vast bij heet zomers weer, waardoor het koeler blijft in de stad.

Subsidiebedrag

  • € 500 per toegevoegde kubieke meter waterberging
  • € 5 per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak
  • €10 per toegevoegde vierkante meter groenoppervlak

Een combinatie is mogelijk, maximaal 50.000 euro per aanvraag.

Aanvragen van de subsidie kan per 1 januari 2020 via www.rotterdam.nl/subsidies. Vanaf dat moment zijn hier ook een uitgebreide uitleg en alle voorwaarden te vinden.

De nieuwe subsidie maakt onderdeel uit van het programma Rotterdams WeerWoord en het actieplan Rotterdam gaat voor groen. Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel om samen de stad voor te bereiden op een extremer klimaat. Met het actieplan Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren zorgen voor 20 hectare extra groen in de stad.