Spring naar het artikel
30 december 2019

Rotterdam heeft dit jaar grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, met als grote klapper de presentatie van het Rotterdams Klimaatakkoord op 22 november. Wat waren de belangrijkste duurzame mijlpalen van 2019?

De energietransitie in uw wijk

In 2019 werden er verschillende energiemarkten en -ontbijtjes georganiseerd om de energietransitie dichterbij de Rotterdammer te brengen. Zo schoven in maart en september tientallen Rotterdammers aan bij het Energieontbijt in de Duurzaamheidswinkel in winkelcentrum Keizerswaard. Daar werd informatie gedeeld over onder meer zonnepanelen en slimme verlichting en er werden praktische duurzaamheidstips gegeven.

In september reed de WoonWijzerWagen door de gemeente om duurzaamheidsvragen van bewoners te beantwoorden. In november vonden er energiemarkten plaats in Beverwaard, Lombardijen en Keizerswaard. Bij deze evenementen kregen bezoekers ook een gratis warmtescan. Op een warmtescan kun je aan de voorkant van de woning precies zien waar warmte het huis verlaat. Hierdoor kun je heel gericht maatregelen treffen om een woning energiezuiniger te maken.

Slim omgaan met water in de stad

In 2019 heeft Rotterdam stappen gezet om meer weerstand te kunnen bieden tegen toekomstige wateroverlast door klimaatverandering. Zo is in februari het Rotterdams Weerwoord gepresenteerd met voorbeelden van maatregelen die nu al getroffen zijn om extra water te bergen. In het gebied rond het voetbalstadion van Sparta ligt bijvoorbeeld een Urban Water Buffer. Regenwater wordt hierin opgevangen, gefilterd en door Sparta gebruikt om het veld te besproeien.

In oktober werd bekend dat zes Rotterdamse basisscholen samen een subsidie krijgen van 400.000 euro van de gemeente om hun schoolpleinen groener en klimaatvriendelijker te maken. Deze scholen krijgen zogenoemde groenblauwe schoolpleinen, wat staat voor avontuurlijke speelplekken en ruimte voor regenwater. “Het is mooi dat deze scholen onze subsidie kunnen gebruiken om hun schoolplein waterweerbaar en groen te maken”, aldus wethouder Bert Wijbenga.

Meer groen in de stad

Slim omgaan met water in de stad, betekent ook meer groen in de stad. In het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’, dat in april werd gepresenteerd, staat hoe de gemeente hiervoor wil zorgen. Zo komt er meer groen in de openbare ruimte, op daken en dichtbij huis. Omdat maar 40 procent van de grond binnen de gemeentegrenzen van de gemeente is, wil de gemeente bewoners en scholen stimuleren hun tuinen en schoolpleinen groener te maken. Verder moet er meer groen komen bij werklocaties, zoals op bedrijventerreinen, kantorenlocaties en in het havengebied. Hiervoor heeft het college tot eind 2022 een budget uitgetrokken van 12,5 miljoen euro. Daarnaast stelt het college 3,5 miljoen euro beschikbaar voor de versterking van ecologische verbindingen, zoals een verbinding van de Heemraadsingel naar het Vroesenpark.

100 wereldsteden in Rotterdam tijdens Urban Resilience Summit

Rotterdam wordt wereldwijd gezien als een voorloper op het gebied van stedelijke veerkracht en in het bijzonder klimaatadaptatie. Daarom werd de stad gekozen als gaststad van de Urban Resilicience Summit in juli. Tijdens de summit werden ‘best practices’ en innovatieve oplossingen gedeeld binnen thema’s als leven met water in de stad, zeespiegelstijging, cyber resilience, oplossingen voor een circulaire economie, de veerkrachtige wijk, de energietransitie en de inclusieve stad.

Steeds meer windmolens

Om Rotterdam in 2050 klimaatneutraal te maken, zijn er dit jaar steeds meer windmolens bijgekomen, vooral in het havengebied. Met als grote klapper de bouw van de grootste en krachtigste windmolen ter wereld: de Haliade-X, waarvan de bouw begon in augustus en die in december in gebruik is genomen. De Haliade-X staat op het terrein van de Rotterdamse Maasvlakte en kan met een vermogen van 12 Megawatt genoeg energie opwekken voor 15.000 huishoudens. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit soort windmolens op zee wordt geplaatst. Op zee waait het over het algemeen vaker en harder, waardoor de molens daar nog meer energie kunnen opwekken.

Walstroom voor groot en klein

In november werd bekendgemaakt dat de grote kraanschepen van Heerema Marine Contractors in het Calandkanaal voortaan schone energie krijgen aan wal. De grote schepen hoeven aan de kade geen dieselgeneratoren meer te gebruiken, maar gaan over op duurzame walstroom. “De CO2-besparing is gigantisch”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Het is de grootste walstroomaansluiting van Europa en deze investering levert schone lucht op voor tenminste 10.000 Rotterdammers.” Voor kleine zeeschepen begon er in december een pilot met walstroom.

Groene energie voor de gemeente

In oktober maakte de gemeente Rotterdam bekend voor de komende tien jaar over te gaan op 100 procent duurzame elektriciteit. Als het nieuwe energiecontract op 1 januari 2020 ingaat, zal alle stroom die de gemeente gebruikt afkomstig zijn uit zon- en windenergie. Ook bewoners en bedrijven in Rotterdam kiezen steeds vaker voor groene stroom. Zo steeg het aantal zonnepanelen in de stad dit jaar fors. Het aantal zonnepanelen steeg van 101.000 in 2018 naar 144.600, een toename van 43 procent. De meeste zonnepanelen (24.200 stuks) staan momenteel in de wijk Prins Alexander. Een goede tweede is de wijk Charlois (11.000 zonnepanelen). De Rotterdamse wijk met de sterkste groei in zonnepanelen is IJsselmonde, met een groei van 58 procent (7.790 zonnepanelen).

Meer succesverhalen

Dit waren alleen nog maar de hoogtepunten. Veel meer nieuws verscheen er dit jaar op 010DuurzameStad. Verder lieten verschillende Rotterdammers zien met hun succesverhalen hoe zij erin slagen om hun huis te verduurzamen. Zij zijn alvast toonaangevende koplopers op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie. Hun verhalen lees je op RotterdamEnergieBesparing.nl.