Spring naar het artikel
19 december 2018

De afgevaardigden van het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn het eens geworden over een verbod op wegwerpplastic. Dit verbod, dat vermoedelijk over twee jaar wordt ingevoerd, geldt onder andere op plastic bestek en rietjes.

Wattenstaafjes, plastic bestek en borden, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes, ultralichte zakjes en voedsel- en drankverpakkingen van piepschuim: als het aan het Europees parlement en de EU-lidstaten ligt, is het straks allemaal verboden. Ook zullen producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen moeten betalen voor opruimkosten van het zwerfafval dat ze veroorzaken. 


Plasticvrij

Het verbod is een mooie stap naar een duurzame, plasticvrije samenleving. Veel wegwerpplastic komt nu namelijk in de natuur terecht: van al het afval in het water binnen de Europese Unie, is 85 procent plastic.


2021

In de praktijk is de intrede van het verbod in Europa vooral nog een kwestie van tijd. Het Europese Parlement moet nog een keer over het definitieve voorstel stemmen, waarna de landen de regels nog moeten invoeren in hun nationale wetgeving. Een echt verbod zal daarom naar verwachting pas gelden vanaf het jaar 2021. Tot die tijd is het natuurlijk sowieso een goed idee om plastic wegwerpproducten zoveel mogelijk te mijden.


Meer weten? Lees dan ook het nieuwsbericht van NOS.