Spring naar het artikel
21 januari 2020

De gemeente Rotterdam gaat dit jaar in twaalf wijken verkennen wat de mogelijkheden zijn om van het aardgas af te gaan. Volgend jaar zal in de Transitievisie Warmte worden bekendgemaakt welke wijken definitief aardgasvrij worden.

In 2050 moet Nederland van het aardgas af zijn. Deze transitie vindt niet van de ene op de andere dag plaats. Daarom is Rotterdam vorig jaar al gestart om in vijf wijken te onderzoeken hoe je die van het aardgas af kunt halen. Dit jaar worden in twaalf andere kansrijke wijken onderzocht of het mogelijk is om voor 2030 van het aardgas af te gaan. In 2021 wordt definitief bepaald welke Rotterdamse wijken als eerste aardgasvrij worden.

In deze wijken gaat de gemeente Rotterdam in 2020 de mogelijkheden verkennen om van het aardgas af te gaan:

 1. Zuidwijk
 2. West
 3. Ommoord
 4. Noord
 5. Zuid Midden
 6. Kop van Feijenoord
 7. Beverwaard
 8. Hoogvliet
 9. Kralingen
 10. Lombardijen
 11. Noordereiland
 12. Hoek van Holland

 

Helderheid

De gemeente wil bewoners, winkeliers en andere lokale partijen bij de verkenning betrekken. “Helderheid over welke panden aan de beurt komen om aardgasvrij te worden en op welke duurzame warmtevoorziening de gemeente inzet is van belang voor alle Rotterdammers”, vertelt wethouder Bas Kurvers (Energietransitie Gebouwde Omgeving). “Het geeft inzicht in wat je wel of niet nu, of later kunt doen.” Is het bijvoorbeeld handig om een cv-ketel te vervangen of daarmee te wachten, of alvast over te stappen op elektrisch koken?

Werkzaamheden

Komend jaar verkent de gemeente de mogelijkheden in de twaalf kansrijke wijken. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de staat van de woningen en het gasnet. Ook de sociale aspecten van de energietransitie worden meegewogen: hoe zit het met de motivatie van de bewoners, hun financiële draagkracht en zelfredzaamheid? Kunnen bewoners ook zelf helpen bij de noodzakelijke investeringen in hun huis of pand?

Maatschappelijke kosten

Een belangrijk uitgangspunt van de verkenning is dat de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk blijven. De twaalf wijken zijn mede uitgekozen omdat daar binnenkort al werkzaamheden te wachten; voor een mogelijke aansluiting aan het warmtenet hoeft op die manier maar één keer de straat te worden opengebroken. Zo wordt de overlast van de transitie zo veel mogelijk beperkt.

Transitievisie Warmte

In 2021 moeten alle Nederlandse gemeenten een Transitievisie Warmte opleveren. In dit document moeten gemeenten aangeven hoe en wanneer een bepaald gebied van het aardgas af gaat en welk duurzaam alternatief voor gas de voorkeur heeft. De verkenningen moeten hier antwoord op geven.