Spring naar het artikel
20 augustus 2019

Verpakkingsvrij winkelen veel gedoe? Er is nu een oplossing: de Rotterdamse startup PuurBezorgd brengt boodschappen verpakkingsvrij bij je thuis. “Het moet aantrekkelijker worden om duurzaam te leven”, zegt initiatiefnemer Martijn Bijmolt.

Bij PuurBezorgd kun je kiezen uit ruim tweehonderd houdbare producten zoals pasta, rijst en ontbijtgranen, maar ook sauzen, limonadesiroop en olie. Die zijn niet verpakt in plastic of karton, maar in herbruikbare glazen potten of flessen met statiegeld. Die worden bij de volgende bestelling opgehaald door de koerier en vervolgens schoongemaakt en hergebruikt. Bijmolt: “Voor de prijs hoef je het niet te laten: bij Albert Heijn betaal je net zoveel als voor onze producten, soms zelfs meer.”

Zo veel mogelijk verpakkingsvrij

Met het bezorgen van verpakkingsvrije boodschappen willen de initiatiefnemers van PuurBezorgd een verandering in gang zetten. “We willen dat zoveel mogelijk mensen zich gaan afvragen: is deze verpakking noodzakelijk? Kan deze grondstof opnieuw gebruikt worden? Natuurlijk kun je niet alle verpakkingsmateriaal uitbannen; voor vlees zullen wegwerpverpakkingen waarschijnlijk altijd nodig blijven, in verband met de voedselveiligheid. Maar we willen de hoeveelheid verpakkingsmateriaal wel zoveel mogelijk minimaliseren”, zegt Bijmolt.

"Onze startup werkt volgens een typisch Rotterdamse kreet: Make it happen. Die kreet hoort echt bij Rotterdam. Het betekent voor ons: we weten niet zeker of het allemaal gaat lukken, maar we gaan het gewoon proberen. Je kunt wel blijven nadenken tot je een ons weegt, maar je moet het gewoon doen."

Wachtlijst

Tot nu toe lukt dat heel goed: PuurBezorgd bedient de eerste 250 klanten in en rond Rotterdam. Er staan nog eens 1700 op een wachtlijst. Momenteel werkt het bedrijf aan een manier om met behulp van crowdfunding op te schalen naar een landelijke bezorgdienst.