Spring naar het artikel
13 september 2019 | laatste update: 20 september 2019

Sarah Stolk (27) en Ella Roelfsema (23) zijn twee Rotterdammers die voedselverspilling in Rotterdam te lijf willen gaan via Stichting Zero Foodwaste Rotterdam.

Wat is Stichting Zero Foodwaste Rotterdam?

“Stichting Zero Foodwaste Rotterdam wil voedselverspilling tegengaan door restvoedsel nieuwe waarde te geven. Bedrijven kunnen of willen voedsel vaak niet lang bewaren en dus gooien ze het weg of wordt het als veevoer gebruikt. Dit restvoedsel is vaak nog gewoon eetbaar voor mensen. Wij willen via een centraal punt net buiten de stad deze reststromen samen laten komen, verpakken ze opnieuw of verwerken ze. Vervolgens distribueren we ze naar bijvoorbeeld scholen. We werken hiervoor samen met horecagroothandels, kruiden- en specerijenbedrijven en grote importeurs van groente- en fruitveilingen binnen en net buiten de stad. Over een paar werken hopen we te starten met de pilot via ons centrale distributiepunt in het M4Havengebied.”

Wat willen jullie hiermee bereiken?

“Rotterdamse kinderen hebben weinig verbinding met natuur; ze weten vaak niet waar hun eten vandaan komt. Door restvoedsel naar scholen te brengen, krijgen zij niet alleen een gezond ontbijt, maar kunnen we ook gelijk een stukje educatie bieden. Ook bieden we voedseleducatie op onze locatie aan. We willen in de toekomst mensen in dienst nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We geloven beiden heel erg in het project en willen dus in de toekomst graag opschalen naar een grotere locatie. Dan kunnen we bijvoorbeeld containers uit Zuid-Amerika met grote hoeveelheden restvoedsel verwerken. Deze containers bevatten bij hun aankomst in de Rotterdamse haven al producten die niet meer te verkopen zijn. Daarnaast zouden we ook graag zelf basisproducten voor de horeca willen maken, zodat we ook de horeca verduurzamen.”

'Denk vooral twee keer na voordat je iets weggooit'

Stichting Zero Foodwaste Rotterdam

Wat kan de Rotterdammer doen om jullie te helpen?

“Wanneer we echt opgestart zijn, kan iedereen gewoon langskomen. Dat kan door stukken groente en fruit mee te nemen of door met ons wat lekkers klaar te maken. Daarnaast willen we echt de stad een fijnere plek maken. Door ons verhaal te verspreiden, krijgt onze stichting meer bekendheid. Ook organiseren wij verschillende projecten waar men altijd welkom is om te helpen. Zo hebben wij vorig jaar het Kerst is al gewaste-festival georganiseerd. Hierbij hebben we met kerst in Rotterdam-West restvoedsel via onder andere soepkramen uitgedeeld. Ook brachten we pakketten rond aan gezinnen die dit goed konden gebruiken. En laatst hebben we samen met BlueCity de Maaltijd aan de Maas georganiseerd; een diner voor 120 mensen bestaande uit restvoedsel. Daarnaast kan iedereen die ons project wil steunen een donatie doen via onze crowdfundingspagina.”

Wat kunnen mensen zelf doen om verspilling tegen te gaan?

“Denk vooral twee keer na voordat je iets weggooit. Er kan altijd nog wel iets interessants met het eten gemaakt worden. Kijk ook bij de supermarkt wat ze doen tegen verspilling en draag daar bewust aan bij. Wees niet te kieskeurig; met kliekjes uit de koelkast kun je hele creatieve gerechten maken. Daarnaast zouden wij graag willen dat iedereen hun kinderen meeneemt naar een boerderij, zodat de kinderen leren waar eten vandaan komt."

Meer informatie over Stichting Zero Foodwaste Rotterdam is te vinden op hun website.