Spring naar het artikel
25 oktober 2018

Dit weekend is een bijzonder lichtspektakel te zien in het Museumpark. WATERLICHT laat je ervaren hoe hoog het water zou komen als we geen dijken hadden. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de stijgende waterspiegel door klimaatverandering.
 

De Rotterdamse première van WATERLICHT is speciaal ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde voor het Museumpark en de Kunsthal. Dit gebeurt ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Actie <> Reactie. 100 jaar kinetische kunst’ in de Kunsthal Rotterdam. Als een virtuele vloed gemaakt van LEDs, software en lenzen overspoelt de lichtshow het Museumpark. Het blauwe licht symboliseert hoe hoog het water zou komen zonder menselijk ingrijpen. Zo kun je letterlijk ervaren wat er gebeurt als de dijken doorbreken en Rotterdam overstroomt.


Bijzondere locatie

Deze bijzondere locatie kent een rijke geschiedenis met water. De Westzeedijk beschermt het gebied tussen Gouda, Leiden en Rotterdam al sinds de 13e eeuw tegen overstromingen. Daarnaast is de ondergrondse waterberging in de Museumparkgarage een van de maatregelen om wateroverlast in Rotterdam te beperken.


Zo min mogelijk omgevingslicht

Je kunt WATERLICHT gratis komen bekijken in de omgeving van de Kunsthal. Het kunstwerk is vanavond (25 oktober), morgenavond (26 oktober) en zaterdagavond (27 oktober) te zien van 20.00 tot 23.00 uur. Omdat WATERLICHT het beste te ervaren is met zo min mogelijk omgevingslicht, is het Museumpark tijdelijk meer verduisterd dan normaal. Ook de ingang van de Kunsthal is om deze reden tijdelijk verplaatst.
 

Kijk voor meer informatie over WATERLICHT en de tentoonstelling ‘Actie <> Reactie. 100 jaar kinetische kunst’ op de website van de Kunsthal.

 

Foto: Daan Roosegaarde