Spring naar het artikel
14 december 2018

Vandaag wordt met een feestelijke starthandeling het nieuwe Berkelplein in Kralingen geopend. Het plein heeft naast een mooie speelplaats ook een ondergrondse waterberging. Het is het negende waterplein van de stad.

Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met extreem weer. Hevige regenbuien kunnen voor overlast zorgen in de stad. Vooral in gebieden met veel bebouwing, asfalt en betegelde tuinen. Het regenwater kan daar namelijk niet zo makkelijk wegstromen of soms kan het riool de hoeveelheid water niet aan. Om die reden worden steeds vaker ondergrondse waterbergingen aangelegd. Hierin kan overtollig regenwater tijdelijk worden opgeslagen.


3.500 badkuipen

Het Berkelplein heeft nu dus ook zo’n opslag en is daarmee een echt waterplein geworden; het negende van Rotterdam. Onder het plein is een zogenoemde waterinfiltratievoorziening aangebracht. De regen die op en rond het plein valt stroomt via een speciaal regenwaterriool naar de infiltratiekratten. Die hebben holle ruimtes die het water tijdelijk vast kunnen houden. Het werkt als een soort spons die het water langzaam in de bodem laat zakken. Er is genoeg ruimte onder het plein voor ruim 3.500 volle badkuipen aan regenwater!


Multifunctioneel

Het mooie aan deze oplossing is dat het bovengronds geen ruimte in beslag neemt. Het plein is op die manier multifunctioneel te gebruiken. In overleg met de buurt is het Berkelplein dan ook opnieuw ingericht met nieuwe speeltoestellen voor verschillende leeftijden, nieuw straatmeubilair en meer groen.


Feestelijke opening

Vanmiddag wordt het vernieuwde Berkelplein feestelijk geopend door Bert Wijbenga, wethouder Buitenruimte, Handhaving, Integratie en Samenleving van de gemeente Rotterdam en hoogheemraad Paul van den Eijnden van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Zij openen het plein met de onthulling van een bijzonder waterkunstwerk. Daarnaast zijn er spelletjes en een hapje en een drankje om dit feestelijke moment met de hele buurt te vieren.