Spring naar het artikel
15 april 2019

De haven van Rotterdam wordt mogelijk binnenkort de locatie voor de grootste ‘groene’ waterstoffabriek van Europa. Het Rotterdamse Havenbedrijf gaat deze optie samen met chemiebedrijf Nouryon en oliegigant BP onderzoeken

Op dit moment draait de raffinaderij van BP in de Rotterdamse haven nog op waterstof, gemaakt uit aardgas. Een goedkope techniek, maar er komt wel veel CO2 bij vrij. ‘Groene’ waterstof komt vrij dankzij elektrolyse van water; met behulp van groene stroom is dit proces veel minder vervuilend.


Haalbaarheid

Er ligt nu een intentieovereenkomst tussen het Rotterdamse Havenbedrijf, Nouryon (voorheen de chemietak van AkzoNobel) en BP om de haalbaarheid te onderzoeken voor de bouw van een grote waterelektrolyse-installatie in de Rotterdamse haven. Na dit onderzoek hopen de bedrijven in 2022 een definitieve beslissing over het project te kunnen nemen.


Grootste

Als de plannen doorgaan wordt de waterstoffabriek de grootste van zijn soort in Europa. De fabriek zou jaarlijks maximaal 45.000 ton groene waterstof kunnen produceren. Op basis van de huidige omstandigheden zou hiermee jaarlijks 350.000 ton CO2 bespaard kunnen worden.


Koploper

“Deze plannen voor een elektrolyser van 250 megawatt laat zien dat Rotterdam koploper kan zijn in de energietransitie”, zegt CEO Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam. “Dat is een belangrijke onderscheidende factor voor de industrie in het havengebied.”