Spring naar het artikel
8 oktober 2019

De gemeente Rotterdam is begonnen met het aardgasvrij maken van vijf wijken. In de wijk Heindijk, Korendijk en omgeving hebben huiseigenaren deze week een aanbod gekregen om over te stappen van aardgas naar stadsverwarming.

“Dit is een aanbod aan huiseigenaren om hun woning aardgasvrij te maken”, vertelt wethouder Bas Kurvers (Wonen, Bouwen, Energietransitie Gebouwde Omgeving). “Samen kunnen we dat beter en goedkoper doen. Daarom vinden we het belangrijk dat huiseigenaren in Heindijk meedoen.”

Wat gaat het kosten?

De gemeente betaalt het grootste deel van de kosten. Het aansluiten van een woning in Heindijk, Korendijk en omgeving kost gemiddeld 14.000 euro per woning. Van de 142 woningeigenaren wordt een bijdrage gevraagd van 1.500 euro, ongeacht de hoogte van de daadwerkelijke kosten. Voor deze 1.500 euro kan een renteloze lening worden afgesloten. Ook kan een woningeigenaar maximaal 500 euro subsidie krijgen als hij elektrisch gaat koken.

Keuzekaart

De huiseigenaren in Heindijk hebben meerdere keuzemogelijkheden: van volledig aardgasvrij tot gedeeltelijk, van meedoen met stadsverwarming of zelf aan de slag gaan met een andere aardgasvrije oplossing. Een team van experts staat klaar om woningeigenaren hierover te adviseren. De keuzes op een rij:

  • Compleet: woning aardgasvrij verwarmen door middel van stadsverwarming en elektrisch koken.
  • Basis: overstappen op stadsverwarming, maar nog wel op aardgas blijven koken.
  • Beperkt: alleen overstappen op elektrisch koken.
  • Zelf: een woningeigenaar gaat aan de slag met een ander alternatief voor aardgas dan stadsverwarming.
  • Later: in de wijk zijn twee momenten om aan te sluiten op stadsverwarming: in 2021/2022 of in 2026/2027. Dit doen we om de overlast in de wijk te beperken. Een woningeigenaar kan ervoor kiezen om op het tweede moment aan te sluiten.

Van het gas af

In 2050 gebruiken we in Nederland geen aardgas meer om huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Dit is beter voor het milieu. De overstap van aardgas naar duurzamere alternatieven gaat in Rotterdam wijk per wijk en verspreid over de tijd. In vijf wijken is gestart met de voorbereidingen. Doordat de gemeente maatwerk wil bieden, kan de aanpak per wijk verschillen.

Logisch

Voor Heindijk is het een logisch moment om over te stappen op stadsverwarming. In de wijk moet binnenkort de riolering worden vervangen. Als er toch al gegraven wordt, is het een goed moment om dit te combineren met de aanleg van stadsverwarming. Daarnaast is in Heindijk stadsverwarming het goedkoopste alternatief voor aardgas.