Spring naar het artikel
18 april 2019

Bijna 2.000 huizen van woningcorporatie Woonbron in de wijk IJsselmonde wisselen de komende jaren van aardgasverwarming naar stadsverwarming van Nuon. De energieleverancier, Woonbron, de gemeente Rotterdam en een afvaardiging van de buurtbewoners ondertekenen daarvoor vandaag een overeenkomst.


Bijna zestig procent van alle energie in Nederland wordt gebruikt voor verwarming en warm kraanwater. Daarvoor wordt tot nu toe vooral aardgas gebruikt. Door de overstap naar stadsverwarming daalt de CO2-uitstoot van deze 2.000 Rotterdamse huizen met ruim 75 procent. “Dit is een kans om op een betaalbare manier voor onze bewoners en voor ons als corporatie een stap te zetten richting een CO2-neutrale samenleving”, zegt Richard Sitton, voorzitter van de raad van bestuur van Woonbron.


Warmte van AVR Rozenburg en Shell

Waar die stadsverwarming vandaan komt? Voor deze woningen komt de warmte vanuit de afvalverbranding AVR in Rozenburg, en voor een kleiner deel is het industriële restwarmte van Shell. De aansluiting op stadswarmte moet gaan zorgen voor een CO2-besparing die gelijkstaat aan die van 15.500 m2 zonnepanelen.


De meeste bewoners zullen weinig merken van de overstap. Bij de meeste gebouwen is het aansluiten op het warmtenet namelijk een eenvoudige ingreep: een centrale gasverwarmingsketel zal worden vervangen door een collectieve aansluiting op het stadswarmtenet. Voor andere woningen in de wijk valt de overgang op stadswarmte samen met een renovatie. De overstap naar stadsverwarming moet voor deze woningen in IJsselmonde in 2025 zijn afgerond.


Een groter plan

Het aardgasvrij maken van deze 2.000 woningen is het begin van een groter plan: Rotterdam wil namelijk deze collegeperiode 10.000 huizen van het gas af krijgen. Woningcorporatie Woonbron – verantwoordelijk voor 45.000 woningen en 4.000 andere (bedrijfs)panden in Rotterdam, Nissewaard, Delft en Dordrecht – ziet ook in andere wijken en gemeenten kansen om woningen aan te sluiten op een warmtenet. Hierbij sluit Woonbron aan bij de gebiedsgerichte aanpak van de gemeente Rotterdam.