Spring naar het artikel
28 juni 2019

De Rotterdamse regio krijgt voortaan letterlijk energie van lokale bedrijvigheid. Dankzij het ‘Zon op Bedrijfsdaken’-project worden momenteel de eerste zonnepanelen geplaatst op de daken van drukkerij Kapsenberg van Waesberge BV in Rotterdam en de Schiedamse beveiligingsexpert ORGA.


Bedrijventerreinen bieden veel potentieel voor het opwekken van duurzame energie. Het gebeurt echter maar zelden dat ondernemers overgaan tot bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen.

De zonnepanelen in Rotterdam en Schiedam zijn de eersten in de reeks ‘Zon op Bedrijfsdaken’-projecten in de regio Rotterdam. Het concept wordt al in verschillende andere gemeenten uitgevoerd. Dat gebeurt met behulp van Econnetic, een onafhankelijk adviesbureau voor duurzame energieprojecten, en financiering in samenwerking met Eneco.


Waar begin je?

Volgens Eneco willen ondernemers wel een volgende stap zetten, maar weten ze niet goed waar ze moeten beginnen. “Zon op Bedrijfsdaken kan wat mij betreft als voorbeeld gelden voor vele andere locaties in heel Nederland”, zegt Heico van Loon, Business Developer Solar bij Eneco. “Door de samenwerking met Econnetic kunnen we hierin mooie stappen maken en de bedrijven helpen om te schakelen.”


Bundelen en ontzorgen

Ondernemers zijn soms huiverig om te investeren in duurzame energie. ‘Zon op Bedrijfsdaken’ is daarom interessant: het project bundelt bedrijfsdaken tot een grootschalig project, verlaagt zo de inkoopkosten en zorgt ervoor dat het project in aanmerking komt voor goedkopere projectfinanciering. Zo worden de ondernemers en dakeigenaren ontzorgd.


Duurzame energie bereikbaar

“Met onze aanpak maken we duurzame energie bereikbaar voor ondernemers en zorgen we er als onafhankelijke partij voor dat projecten écht van de grond komen”, zegt Leon Meulendijks, manager implementatie & beheer bij Econnectic. “We hebben met het team de afgelopen tijd veel energie gestoken in alle voorbereidingen en kijken dan ook enorm uit naar de eerste stroomlevering van de panelen in Rotterdam en omstreken.”


Prettig samenwerken

“Het is prettig om met een partij als Econnetic te werken”, vertelt Frank Kapsenberg, directeur Kapsenberg van Waesberge BV. “Zij ontzorgen je in het gehele traject, van de aanvraag van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) tot de realisatie. Zonder hen hadden wij nu nog geen zonnepanelen op ons dak gehad.”