Spring naar het artikel
6 december 2018

Op het dak van Rotterdam Ahoy komen drieduizend zonnepanelen te liggen. Daarvoor is 28 november een overeenkomst met onder meer de gemeente Rotterdam en Eneco getekend. De evenementenlocatie in Rotterdam-Zuid wil zo snel mogelijk van aardgas af.

In het akkoord, dat Ahoy sloot met Eneco, de gemeente Rotterdam en bouwcombinatie Ballast-Nedam/Heijmans, staan naast de zonnepanelen ook afspraken om een slim thermisch grid aan te leggen. Dit is een netwerk voor warmtetransport, waarmee warmte uit de stad hergebruikt kan worden. Met het project krijgt Ahoy het grootste zonnedak van Rotterdam. Nog belangrijker is dat het gebouw hiermee haar fossiele brandstofgebruik met een kwart kan verlagen. Een mooie stap richting de ambitie van Ahoy om op termijn volledig aardgasvrij te zijn!


Het nieuwe congrescentrum

De zonnepanelen komen deels op het nog te bouwen Rotterdam Ahoy Convention Centre te liggen. Naar verwachting is dit congrescentrum eind 2020 af, waardoor Ahoy verdubbelt in grootte. Het Convention Centre krijgt het grootste auditorium van Nederland. Ook komt er een nieuwe concertzaal in het nieuwe gebouw.


EU-programma RUGGEDISED

Het dakproject is onderdeel van het EU-programma RUGGEDISED – een samenwerkingsverband van zes Europese steden, waaronder Rotterdam. RUGGEDISED test en introduceert slimme oplossingen voor energie, transport en digitale technologie in grote stedelijke proeftuinen. Zo hoopt zij de weg te vinden naar een slimmer en duurzamer Europa. Rotterdam is de coördinerende stad van dit programma.


‘Hart van Zuid’ als stedelijke proeftuin

De stad heeft Rotterdam Zuid uitgekozen als grootstedelijk project waar stevig op wordt ingezet. Om precies te zijn, gaat het om het zogenaamde Hart van Zuid: de gebiedsontwikkeling rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving. Doel is om dit gebied te laten uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid, waar in een aangename én toekomstbestendige omgeving geleefd kan worden. En ook om als voorbeeld te dienen voor andere delen van Rotterdam!

 

Foto: Robert Eijkelestam