Spring naar het artikel
12 november 2018

Als het aan de Stichting Schooldakrevolutie ligt, krijgen alle scholen van Nederland de komende jaren zonnepanelen, zo meldde NOS vandaag. De financiering is geregeld. De gemeente Rotterdam hielp mee aan het ontwikkelen van dit initiatief.

Via de stichting kunnen scholen straks uit een speciaal fonds tegen een hele lage rente geld lenen om zonnepanelen op hun schooldak te leggen of ledlampen te installeren, meldt het artikel. Zo hoeven scholen vrijwel niet te investeren, maar profiteren ze wel gelijk van een (veel) lagere energierekening. De Stichting Schooldakrevolutie gaat de scholen bovendien helpen met het papierwerk, de technische aspecten en de financiering.

Door het installeren van zonnepanelen, bespaart een school al snel duizenden euro’s per jaar op de energierekening. De stichting stuurt erop dat dit geld wordt besteed aan extra duurzaamheidsonderwijs.


Gemeente Rotterdam nauw betrokken

De gemeente Rotterdam is nauw betrokken bij dit initiatief. “We hebben de afgelopen jaren samen met schoolbesturen en de stichting Schooldakrevolutie gewerkt aan het concept voor zonnepanelen op scholen,” vertelt Ard den Outer, adviseur professioneel opdrachtgeverschap & marktbenadering  van de gemeente. “In die fase zijn veel hobbels overwonnen – iets 'anders' doen gaat niet helemaal vanzelf. De gemeente Rotterdam heeft samen met andere gemeenten een verzoek van de stichting aan het Rijk, om regelgeving aan te passen, bestuurlijk ondersteund. We zijn blij dat het een en ander nu van de grond komt en kijken uit naar verdere initiatieven van de stichting.”


Gratis dakcheck

Via de website van de stichting Schooldakrevolutie kunnen scholen een gratis dakcheck aanvragen om te zien wat hun schooldak kan opleveren. Vervolgens staat er informatie over wat te doen om van het fonds gebruik te maken. Ouders, leraren en kinderen kunnen op de website een voorbeeldbrief downloaden om hun schoolbestuur van de actie en de mogelijkheden op de hoogte te brengen. Het is de bedoeling dat alle 6000 scholen in Nederland die nog niet profiteren van zonne-energie binnen vijf jaar zonnepanelen hebben.