Spring naar het artikel

We zijn met z’n alleen verslaafd. Aan plastic. Veel van onze huishoudelijke producten en boodschappen zijn verpakt in kunststof. Daarom werkt Sabina van der Spek deze maand hard aan een bewustwordingscampagne: Mei Plasticvrij.

Afkicken van plastic, is dat haalbaar?

“Dat klinkt misschien gek, maar het is haalbaar. Ook in België en andere landen om ons heen is hier veel aandacht voor. Tegenwoordig kopen we bijna alles verpakt in plastic: boodschappen, kleding, allerlei producten voor in en rond het huis. Als je ziet wat voor effecten dat heeft op het milieu, dan realiseer je je: dat moet minder kunnen.”


Wat is de eerste stap?

“Het begint allemaal met een stukje bewustwording. Uit gemak koop je producten van plastic of verpakt in plastic. Door je daarvan bewust te worden, krijg je langzaam door waar het om draait. En van daaruit kun je je eigen steentje bijdragen. Daarom zijn we deze campagne gestart.”


Hoe zijn jullie deze campagne gestart?

“Met een klein groepje kennissen waren we het er snel over eens dat het anders moet. We hebben allemaal een drukke baan, maar hebben toch deze actie op touw gezet. We haken aan bij verschillende andere groepen, zoals Zero Waste NL en andere milieu-initiatieven. Via Facebook en Instagram bereiken we steeds meer mensen. En we laten steeds zien dat ook jij een klein beetje kunt helpen. We willen lokaal op kleine schaal het verschil maken.”


Tips:

  • Vermijd wegwerpplastic: je hebt die plastic bekers, lepels en bordjes niet nodig. En: er zijn alternatieven van karton.
  • Neem je boodschappen mee naar huis in een tas van linnen of katoen. Al die plastic tasjes? Niet nodig!
  • Lunchpauze op je werk? Verpak je boterhammen niet in plasticfolie, maar in een broodtrommel.
  • Houd je brood lekker lang vers in een linnen doek met bijenwas. Dat werkt net zo goed als een plastic zak.
  • Verpakkingsvrije winkels of initiatieven als ‘Puur Bezorgd’ brengen producten op de markt zonder (plastic) verpakkingsmateriaal. Zo koop je precies de hoeveelheid muesli, rijst of pasta die je nodig hebt.


Kost plasticvrij winkelen niet extra tijd, geld en energie?

“Dat valt reuze mee. Bovendien is het de moeite meer dan waard: een wereld met minder plastic betekent minder CO2-uitstoot, minder restafval en een schonere leefomgeving. Belangrijk is ook dat je vooral niet gefrustreerd raakt als je merkt dat je er soms iets meer moeite voor moet doen. Laat je vooral niet ontmoedigen!”


Wanneer is jullie actie geslaagd?

“Eigenlijk ben ik al tevreden als ik zie dat er zoveel betrokken mensen zijn. Via sociale media krijgen we reacties van mensen die ons zijn gaan volgen. En dichtbij ons lukt het om een klein verschil te maken. Zo heeft muziektent/horeca Bird onlangs alle rietjes in hun zaak verbannen. Dat is de gedachte: plastic zoveel mogelijk weg uit onze winkel. We hebben het momentum nu te pakken!”


Meer weten of ook meedoen? Volg Mei Plasticvrij op Facebook en Instagram.