Spring naar het artikel

Wist je dat we in Rotterdam dagelijks veel fijnstof inademen? En dat dit niet bepaald gezond is? De oprichters van SerVies bedachten een mooie oplossing: servies met fijnstof erin verwerkt!

Fijnstof heeft te maken met luchtverontreiniging; het wordt ook wel ‘smog’ genoemd. Deze deeltjes luchtvervuiling komen op diverse manieren vrij, vaak door menselijk toedoen. Uitstoot van diesel- en benzineauto’s is bijvoorbeeld een van de belangrijkste oorzaken. Door slijtage van het wegdek, autobanden en remmen gebeurt het echter net zo goed. En ook de industrie en landbouw kunnen er wat van.

 

Slecht voor je longen

Het inademen van fijnstof is niet goed voor je. Zo heeft het een negatief effect op je longen. En dat zonder dat je het ziet: fijnstof is in Nederland nauwelijks zichtbaar. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zouden we gemiddeld negen maanden langer leven als fijnstof niet zou bestaan in ons kikkerlandje. 

 

Tijd voor actie

Kunstenaars Iris de Kievith en Annemarie Piscaer vonden het tijd om iets te doen aan de toenemende luchtverontreiniging. Met het fijnstof dat wij dagelijks inademen, kleuren ze daarom servies! Langs de drukke verkeerswegen van Rotterdam verzamelen ze de stofjes om deze in de borden en kopjes te verwerken. De verschillende kleuren staan voor de tijd die een Rotterdammer fijnstof heeft ingeademd. Het eerste kopje of bord staat voor tien jaar, de rest voor 25, 45, 65 en 85. De kleurverschillen spreken zo voor zich; hoe meer jaar, hoe donkerder het servies!

 

Op naar schone lucht

Nog niet eerder is luchtkwaliteit zo tastbaar gemaakt. Annemarie en Iris hopen dat mensen zich door hun project bewust worden van het fijnstof dat ze dagelijks inademen. En daarna natuurlijk ook nadenken over manieren waarop
ze hun uitstoot kunnen verlagen! Een schone lucht voor iedereen, dat is het doel.

 

Blijf op de hoogte!

Het fijnstofservies is inmiddels goedgekeurd door de onderzoeksorganisatie TNO en dus veilig om van te eten. De dames van SerVies zijn nog druk bezig met het verder ontwikkelen van de producten, maar volg ze vooral via hun website en Facebook-pagina voor verdere updates, ook voor verkoop! Onlangs werden ze bijvoorbeeld al genomineerd voor een New Material Award.