Spring naar het artikel

Klein maar fijn – dat lijkt het motto te zijn van de zogenaamde Wikkelboats. Twee van deze tiny woonboten - multifunctioneel én duurzaam - liggen in de Wijnhaven. Ze zijn te huur voor overnachtingen en vergaderingen.

De kleine woonboten van 32 m² zijn van alle gemakken voorzien: een keukentje, douche, wc, twee tweepersoonsbedden, een terras en zelfs een jacuzzi buiten. Door een slimme constructie kunnen ze in no-time ook nog eens omgebouwd worden tot een vergaderruimte. Zo zetten de Wikkelboats aan tot reflectie: hoeveel ruimte en spullen hebben we nou eigenlijk echt nodig?


Wikkelwatte?

De wikkelboat is gebaseerd op een in Nederland ontwikkeld tiny house: het wikkelhouse. Dit is een constructie met als basis vierentwintig lagen golfkarton, die verder alleen is afgewerkt met hout en glas. Hierdoor is de constructie erg licht en kan het binnen een dag worden opgebouwd. Zo kan het ook makkelijk verplaatst worden – iets wat met de Wikkelboat helemaal simpel is: hij drijft op een platform van aluminium. 


Schoolvoorbeeld voor een klimaatneutrale stad

Door de constructie is de Wikkelboat volledig waterdicht en ook perfect geïsoleerd. Er wordt dus efficiënt en duurzaam met energie omgegaan. Bovendien is er een warmtepomp die op een schone manier voor verwarming en warm water zorgt. De tiny woonboten zijn daarom een perfect voorbeeld van hoe leven in een klimaatneutrale stad er in de toekomst uit kan zien. 

De eerste Wikkelboat werd in mei 2017 geïnstalleerd in de haven, op initiatief van bewoners van de nabijgelegen woontoren Red Apple. Op 1 juli 2018 kwam daar tijdens het Rotterdam Water Weekend nummer twee bij.


Zelf meemaken?

De tiny woonboten zijn te huur voor overnachtingen en vergaderingen: dé manier om dit eens op een compleet andere en duurzame manier te doen. Meer informatie is te vinden op de website van Wikkelboat Rotterdam.