Spring naar het artikel

Wil je een handje meehelpen aan een groene stad? Begin dan met het scheiden van je afval. Van het meeste afval kunnen namelijk nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Welk afval kun je scheiden en wat moet in welke container? Lees mee!

Papier

Van oud papier en karton wordt nieuw papier en karton gemaakt. Zo zijn er zelfs soorten karton die helemaal gemaakt zijn van oud papier! Papier gooi je weg in de papiercontainer.

 •  Wel in de papiercontainer: kranten, boeken, cadeaupapier, enveloppen, golfkarton en kartonnen dozen, kartonnen verpakkingen van droge etenswaren (zoals rijst), papieren zakken, reclamedrukwerk, telefoongidsen en tijdschriften.
 • Niet in de papiercontainer: papier met aan de binnenkant plastic onderdelen of waar metaal aan zit mag niet in de papiercontainer. Denk hierbij aan frisdrank- en melkpakken. Papieren met persoonlijke gegevens kun je het beste verscheuren en gewoon bij het restafval doen. Dit in verband met privacygevoelige gegevens.
   

Glas

Glas kan eindeloos hergebruikt worden: gooi het daarom in de glasbak! Van oud glas wordt nieuw glas gemaakt, bijvoorbeeld voor flessen en potten. Wist je dat het glas dat je in de glasbak gooit niet schoon hoeft te zijn? En de doppen mag je ook gewoon laten zitten. Wel zo makkelijk.

 • Wel in de glasbak: flessen, potjes, crèmepotjes van doorzichtig glas, deodorantrollers van glas, parfumflesjes en medicijnflesjes.
 • Niet in de glasbak: aardewerk, serviesgoed, glazen pannendeksels, gloeilampen, TL-buizen en spaarlampen mogen niet in de glasbak. Deze lever je in bij het milieupark.
   

Textiel

Een shirt dat helemaal afgedragen is, of een spijkerbroek met een grote scheur: deze kleren kun je natuurlijk niet meer doneren, maar kun je nog wél scheiden. Op verschillende plekken in de stad staan textielcontainers. Het ingezamelde textiel krijgt een tweede leven als poetsdoek, deken, isolatiemateriaal of ondertapijt voor vloerbedekking.

 • Wel in de textielcontainer: kleding, schoenen (per paar binden), huishoudelijk textiel, zachte knuffels, kledingaccessoires (petten), dekbedden en kussens.
 • Niet in de textielcontainer: natte kleding, tapijt en vloerbedekking en hard speelgoed.
   

PMD

PMD staat voor Plastic-, Metalen- en Drankverpakkingen. Je kunt dit afval kwijt in PMD-containers die op verschillende plekken in de stad staan. Van oud plastic wordt weer nieuw plastic gemaakt, voor verpakkingsmateriaal bijvoorbeeld.

 • Wel in de PMD-container: kuipjes, bekers, bakjes, (knijp)flessen, flacons, tubes, lege conservenblikken, lege drankblikjes, aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen, stalen siroopflessen, waxinelichtcupjes, pakken voor sap, melk, yoghurt en vla en kleine drinkpakjes voor kinderen.
 • Niet in de PMD-container: piepschuim, verpakkingen met een chemische inhoud, chipszakken en koffieverpakkingen, doordrukstrips van medicijnen en kauwgom horen niet thuis in de PMD-container. Ook landbouwplastic, afdekzeil, kunststof speelgoed, luchtbedden, tuinstoelen en huisraad zoals emmers, afdruiprekjes, en kratten mogen niet in de PMD-container. Deze producten lever je in bij het milieupark.
   

GFT

GFT staat voor groente-, fruit-, en tuinafval. Dit afval wordt in steeds meer wijken in Rotterdam apart opgehaald, waarna het wordt verwerkt tot compost. Compost wordt gebruikt in de land- en tuinbouw, maar ook in sier- en moestuinen én bij het maken van tuinaarde en potgrond. Van de stoffen die vrijkomen bij het maken van compost, wordt groene stroom gemaakt.

 • Wel in de GFT-container: schillen en etensresten van bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit, maaltijdresten zoals vlees, vis, kip, eierschalen, graten en botjes, doppen van pinda’s en noten, kaaskorsten, brood, koffiedik, en koffiefilters (geen koffiepads) mogen allemaal in de GFT-container.
 • Niet in de GFT-container: dikke takken, boomstammen en –stronken horen niet in de GFT-container. Dit is grof tuinafval en lever je in bij het milieupark. Ook grote hoeveelheden mest (paardenmest bijvoorbeeld) en frituurvet mogen niet in de GFT-container. Dit lever je in bij het milieupark en vervolgens wordt er biogas of biodiesel van gemaakt.
   

Oude spullen

Met oude spullen – meubels, fietsen, witgoed (wasmachines en koelkasten bijvoorbeeld) – die nog goed zijn kun je terecht bij de kringloopwinkel. Bijvoorbeeld bij Piekfiek. Wat je precies in kunt leveren bij Piekfijn en wat je er kunt kopen lees je in dit artikel. Spullen die kapot zijn lever je in bij het milieupark.


Extra tips voor het scheiden van je afval

 • Hang verschillende stevige tassen naast je prullenbak op. Eentje voor papier, een voor plastic en een voor glas bijvoorbeeld. Zo vervoer je het afval gemakkelijk naar de hiervoor bestemde container.
 • Zoek op waar de containers in jouw wijk staan. Zoek bijvoorbeeld een container op de weg naar de supermarkt, zo kun je elke keer dat je boodschappen gaat doen wat afval mee om weg te gooien.
 • Meer over afval scheiden lees je op de website van de gemeente Rotterdam.