Spring naar het artikel

Voor het aanleggen van een moestuin heb je geen grote tuin nodig. Met een zonnig balkon kom je ook al een heel eind. Lees mee als jij van plan bent dit voorjaar een moestuin aan te leggen op jouw balkon of dakterras.

Met een moestuin verbouw jij lokaal, verpakkingsloos én gezond voedsel: lekker groen! Daarnaast zorg je met een moestuin voor meer groen in de stad. En dát zorgt er dan weer voor dat de stad beter bestand is tegen klimaatverandering. De potten en bakken op jouw balkon vangen namelijk overtollig water op en een groen balkon wordt minder warm bij extreme hitte.


Begin bij het begin

De rommel die zich in het najaar op je balkon heeft verzameld heb je netjes opgeruimd en je bent naar het tuincentrum geweest om de benodigde potten en bakken aan te schaffen. Nu is het tijd om te bedenken wát je wilt gaan verbouwen en voor welke groenten, fruit en kruiden jouw balkon geschikt is. Heeft wat je wilt verbouwen bijvoorbeeld veel of weinig zonlicht nodig? Hoe vaak moet je water geven? En moet de boel eigenlijk bemest worden? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Verdiep je dus goed in wat past bij jouw balkon en hoeveel tijd jij wilt besteden aan jouw balkontuin.


De ligging van jouw balkon

De meeste groenten- en fruitsoorten hebben volle zon nodig. Zo’n 6 tot 8 uur per dag. Krijgen ze niet genoeg zon, dan groeien de groenten minder snel en zullen ze eerder ziek worden. Zorg dus dat je de potten zo plaatst de ze zo veel mogelijk zon krijgen. Ligt jouw balkon niet vol op de zon? Geen probleem, dan verbouw je groenten die minder zon nodig hebben. Groenten met veel blad – sla en spinazie bijvoorbeeld – doen het prima met iets minder zon. Champignons hebben zelfs helemaal geen zon nodig!


Potten en bakken

Wist je dat het telen van groenten in potten zelfs voordelen heeft ten opzichte van telen in de volle grond? In potten warmt de grond namelijk sneller op, hierdoor beginnen de plantjes sneller te groeien. Ook zijn groenten die in potten staan veel minder kwetsbaar voor plagen. Wanneer je denkt aan kweken in potten denk je al snel aan groenten die bovengronds groeien. Maar: potten lenen zich ook goed voor het kweken van ondergrondse groentes, zoals wortelen en knollen. Ook tomaten, aardbeien en bonen doen het goed in potten. Smullen! Tip: sla heeft niet veel ruimte nodig om goed te kunnen groeien, met een pot van 10 centimeter breed en 10 centimeter diep kun je al aan de slag.


Verticale moestuin

Is jouw balkon zo klein dat je er geen potten en bakken op kwijt kunt? Goed nieuws: je kunt alsnóg aan de slag met het aanleggen van jouw eigen moestuin. De oplossing is om de hoogte in te gaan en te werken met een verticale moestuin. In een verticale moestuin kweek je bijvoorbeeld aardbeien, tomaten en kruiden zoals peterselie, basilicum, tijm, koriander en bieslook. Een verticale moestuin maak je zelf, met hangende potten bijvoorbeeld, maar kun je ook gewoon online bestellen.


5 extra tips voor een moestuin zonder tuin

Geef elke dag water
Planten die in een pot staan, kunnen natuurlijk minder water uit de grond halen. Hierdoor drogen ze sneller uit. Daarom is het belangrijk de planten elke dag een beetje water te geven. Helemaal in de zomer, wanneer de wind een droge lucht aanvoert, loopt de temperatuur op je balkon snel op.


Gebruik potten en bakken met een gat
Het is belangrijk dat overtollig water de pot kan verlaten. Als het water niet weg kan lopen, blijven de wortels van de planten nat en gaan ze rotten. Door bakken en potten te gebruiken met een gat aan de onderkant zorg je ervoor dat er geen laag met water in de pot blijft staan.


Gebruik potgrond van goede kwaliteit
Het is misschien iets duurder dan normale potgrond, maar goede moestuinaarde is de investering echt waard. Deze aarde heeft een groter vermogen om water en voedingsstoffen op te slaan en er zit ook al voldoende mest in. Zo maken jouw planten een vliegende start.


Dek fruitplantjes af
Aardbeien, bramen en bessen: allemaal heerlijk! Ook voor vogels. Dek de planten daarom af met een net, zodat de vogels er niet met jouw oogst vandoor gaan.


Ook als je geen grote tuin hebt, kun je genieten van zelfgekweekte groenten en fruit. Het is een kwestie van creatief omgaan met de ruimte die je hebt. Frank en zijn vrouw gingen je voor: zij legden een grote moestuin aan op het platte dak van hun woning.