Spring naar het artikel

De ergste hitte lijkt voorbij en voor de komende dagen is er regen voorspeld. Maar die neerslag zal niet voldoende zijn om een einde te maken aan de droogte. Het blijft dan ook belangrijk om bewust om te gaan met het gebruik van (zoet) water.

Wat kun je zelf doen?

1

Slim sproeien

Door de schaarste aan zoet water wordt het afgeraden om je (volks)tuin te sproeien met grondwater of water uit sloten, kanalen of waterpartijen. Gebruik je kraanwater? Doe dat dan bewust en bewater je tuin bij voorkeur buiten de piekuren (piekuren: 06.00-09.00 en 18.00-22.00 uur). Gebruik een gieter in plaats van een tuinslang. Kijk voor meer informatie en tips op evides.nl/warmte.

2

Regenwater optimaal benutten

Het beste is natuurlijk om voor je plantjes regenwater te gebruiken, zeker nu er weer sprake is van neerslag. Een flinke regenton kan jou al snel enkele duizenden liters per jaar opleveren. Heb je geen regenton? Je kunt regenwater ook opvangen in een kinderzwembadje. Gebruik het regenwater bijvoorbeeld ook om je auto mee te wassen of de ramen te zemen.

3

Zo min mogelijk verspillen in de gootsteen

Als je de warme kraan aanzet moet je vaak even wachten. Laat je al dat schone water dan zomaar weglopen, of vul je er bijvoorbeeld een gieter, waterkoker of kinderbadje mee? Of een pan die je later op de dag gaat gebruiken om te koken? Met dit soort acties bespaar je al snel enkele liters per dag.

4

Groenten niet onder de kraan wassen

Het wassen van groenten onder een lopende kraan kost relatief veel water. In plaats daarvan kun je ze wassen in een laagje water in de wasbak. Of spoel je boontjes of wortels om in een pan met water.

5

De juiste panmaat kiezen

Water besparen is vaak makkelijker dan je denkt. Veel mensen koken bijvoorbeeld groenten in een onnodig grote pan. Per pan wordt daardoor als snel een liter te veel gebruikt en na het koken weggegooid. Zonde! Uitgaande van twee te grote pannen per kookbeurt, ligt er een besparing van ruim 450 liter per jaar in het verschiet!