Spring naar het artikel

Zit jij ook thuis vanwege Corona? Bekijk het van de positieve kant: dit is het ideale moment voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak! Maar hoe doe je dat een beetje duurzaam?

Iedereen kan aan de grote voorjaarsschoonmaak meedoen. Of je nu je hele huis, tuin of garage schoonmaakt, of dat je je spullen organiseert en er een ander blij mee maakt. Schoonmaken geeft niet alleen een goed gevoel, maar ook rust in je hoofd. En als je ook nog eens duurzame producten gebruikt, ben je helemaal goed bezig.

 

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Begin duurzaam door zo min mogelijk kunstmatige schoonmaakmiddelen te gebruiken. Bij de productie van die middelen komen schadelijke stoffen vrij. En na het gebruik van deze schoonmaakmiddelen wordt het vervuilde water weggespoeld. Dit is slecht voor het milieu omdat deze producten moeilijk afbreekbaar zijn. Werk daarom met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

De volgende natuurlijke schoonmaakmiddelen heb je meestal gewoon in huis:

Citroen

Citroenzuur werkt uitstekend als natuurlijk ontsmettingsmiddel. Met een beetje citroensap en gekookt water maak je de bijvoorbeeld de keuken en huishoudelijke apparaten schoon. Citroensap is ook handig voor het verwijderen van zeepresten in de badkamer. Breng het citroensap met een spons aan, laat het een paar uur intrekken en je veegt de zeepresten zo weg. Vind je het te veel gedoe om aan de slag te gaan met citroensap? Snij een citroen doormidden en wrijf met de binnenkant over de gootsteen of de badkuip. Het citroenzuur zorgt ervoor dat vuil en andere resten loslaten en het oppervlak weer blinkend schoon wordt.

Ossengalzeep

Ossengalzeep is zowel vloeibaar als in stickvorm te verkrijgen. De vloeibare variant gebruik je voor vuile was en doe je in het zeepbakje van de wasmachine. Ook kun je vlekken voorbehandelen door er wat ossengalzeep op te doen, het even in te wrijven en het vervolgens te wassen. Was op een temperatuur van 30 tot 40 graden.

Soda en groene zeep

Soda is een krachtig middel en kan zelfs chloor vervangen. Soda gebruik je om te ontvetten, reinigen en ontsmetten. Als je warm water gebruikt, kun je soda zelfs als gootsteenontstopper gebruiken. Groene zeep gebruik je ook om te ontvetten en ontsmetten en is prima geschikt om je keuken of toilet mee te reinigen. Wist je dat wanneer je het toilet regelmatig schoonmaakt, je helemaal geen bleekmiddel nodig hebt?

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn kun je voor allerlei schoonmaakklusjes gebruiken: het is namelijk een prima allesreiniger. Zit er kalkaanslag op je kranen? Dan hoef je hier geen kalkverwijderaar voor aan te schaffen. Deze aanslag verwijder je namelijk gewoon met schoonmaakazijn.

Ecologisch schoonmaakmiddel uit de supermarkt

Heb je geen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes in huis? Natuurlijk kun je ook in de supermarkt terecht voor ecologische schoonmaakmiddelen terecht, zonder chemicaliën. (Let wel op het milieukenmerk op de verpakking!)

 

Opruimen

Hoeveel spullen thuis heb je al tijden niet meer gebruikt? Zijn ze kapot of overbodig? Zonde van de ruimte, weg ermee! Weet je niet waar te beginnen? Opruimgoeroe Marie Kondo leert je opruimen en organiseren in haar eigen Netflix serie Tidying up with Marie Kondo. Een win-win situatie, want zo heb je meteen een serie om te kijken tijdens deze corona-quarantaine. Heb je spullen waar je iemand anders blij mee kunt maken? Breng ze naar de kringloop! Heb je spullen die kapot zijn? Laat ze repareren bij een repair café of lever afgedankte items naar de milieustraat.

 

Zonnepanelen oppoetsen

Een klusje waar je waarschijnlijk vaak niet aan toe komt: het reinigen van de zonnepanelen. Toch ontkom je er niet aan, want een flinke klodder vogelpoep op je zonnepaneel kan al zorgen voor een rendementsverlies van 2 tot 5 procent! Nu je toch thuis bent is dit het ideale moment om ze even flink op te poetsen. Voor het reinigen van zonnepanelen gebruik je warm water met een speciaal schoonmaakmiddel - geen normale allesreiniger of groene zeep! - en een zachte spons. Wanneer er geen viezigheid te zien is, spoel je de zonnepanelen gewoon af met de tuinslang.

Zo zie je maar: die grote voorjaarsschoonmaak kun je gewoon doen met de middelen die je al in huis hebt. Zo hoef je de deur niet uit, hoef je je thuis niet te vervelen en help je het milieu een handje!