Spring naar het artikel

Tocht langs de ramen zorgt niet alleen voor kou in huis, maar ook voor een hogere energierekening. Deze gezellige tochtteckel kun je in je raam leggen om de kou tegen te houden. En je haakt ‘m helemaal zelf!

Kieren rondom het raam waardoor het tocht; vooral mensen die in een wat ouder huis wonen hebben daar nog wel eens last van. Een vervelend probleem, want het zorgt voor een minder comfortabel verblijf in huis. En daarnaast ook niet zo duurzaam, want als er veel kou naar binnen komt, ben je sneller geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Hierdoor stijgt je energierekening, maar het comfort neemt niet echt toe: harstikke zonde! De beste manier om tochtende ramen tegen te gaan, is het laten aanbrengen van nieuwe kozijnen en (drie)dubbel isolatieglas. Maar voor wie dat op korte termijn geen realistische mogelijkheid is, biedt deze leuke tochtteckel misschien uitkomst.


Haak zélf een tochtteckel

Teppie de tochthond is ontworpen door Bianca Boonstra van Chefwol.nl. Je haakt ‘m helemaal zelf van katoen of Lett Lopi (IJslandse wol) met behulp van de onderstaande patronen. Maak ‘m net zo lang als je kozijn en leg hem in de vensterbank. Teppie houdt de meeste kou die uit de onderkant van het raam komt voor je tegen!


Niet zo creatief?

Voor wie niet zo creatief is maar tóch van de tocht af wil, zijn er speciale tochtbanden en tochtstrips op de markt. Deze kun je voor vrij weinig geld kopen bij de bouwmarkt en eenvoudig aanbrengen rond kieren en andere plekken waar tocht vandaan komt. Een andere optie is het ophangen van (isolerende) gordijnen voor je ramen. Zorg er dan alleen voor dat deze niet over de verwarming hangen, want dan houden ze niet alleen de kou, maar ook de warmte tegen!