Spring naar het artikel

Het is bijna Kerstmis en dat betekent voor de meeste mensen lekker veel en luxe eten! Een mooi moment om je dagelijkse goede gewoontes los te laten? Nergens voor nodig! Wij geven je zeven tips voor een duurzaam kerstdiner.

1

Local hero’s

Wil je graag duurzaam kerstdineren? Kijk dan eerst eens goed naar je boodschappenlijstje. Moet je overal voor naar de supermarkt, of kun je misschien ook naar je lokale slager, bakker of groenteboer? Kiezen voor lokale producten is niet alleen sociaal, maar meestal ook duurzamer. Lokale producten hoeven vaak minder ver te reizen tussen de producent en jouw koelkast. En dat scheelt uitstoot!

 

2

Niet van dit seizoen? Niet doen!

Ook bij groente en fruit kun je het verschil maken door te kijken naar waar ze vandaan komen. Laat de frambozen uit Mexico dus lekker in de schappen liggen en ga aan de slag met appels en peren uit eigen land. Seizoensgroenten en -fruit zijn niet alleen goedkoper, ze zijn ook nog eens veel minder belastend voor het milieu. Twijfel je over een product? Neem dan een kijkje op de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal; die vertelt je precies hoe milieuvriendelijk jouw product is.

 

3

Een pak van je hart

Plastic, plastic, plastic. Voedselverpakkingen van het materiaal zijn overal. Toch kun je met wat veranderingen al een heel eind komen. Probeer monoverpakkingen - producten die naast de normale verpakking ook nog eens per stuk verpakt zijn -bijvoorbeeld te vermijden. Of nog beter, koop je eten op plekken waar plastic verpakkingen minder te vinden zijn, zoals op de markt. En natuurlijk: neem je eigen tas mee om verspilling van plastic tasjes te voorkomen! 

 

4

Pan met (passende) pit

Heb je de regie over het kerstdiner? Kies dan voor kookpannen die een gaspit volledig bedekken. Zo gaat er minder warmte verloren en is je eten nog eens sneller klaar ook. Nog beter is koken zonder aardgas. Met een elektrische inductiekookplaat ben je helemaal klaar voor de toekomst, al gaat het waarschijnlijk wat ver om nu nog een compleet nieuw kooktoestel te kopen. Wie weet een mooi kerstcadeau voor volgend jaar?

 

5

De left-overs voor Tweede Kerstdag

Onnodig voedsel weggooien is natuurlijk altijd een slecht idee, en al helemaal met de feestdagen! Het is dan ook slim om rekening te houden met voedselverspilling in je gerechten. Zo kun je verschillende ingrediënten in meerdere gerechten gebruiken – de restjes in een soep of amuse verwerken bijvoorbeeld! Of wat dacht je van een kliekjesdag op Tweede Kerstdag? Scheelt je tijd en geld en het is net zo lekker!

 

6

Too Good To Go?

Toch zelf alles opgegeten Eerste Kerstdag? Niet getreurd, er zijn natuurlijk wel meer mensen met restjes. En ook winkels en restaurants! Laat voor die laatste categorie nou net een nieuwe app in het leven geroepen zijn: Too Good To Go. Hierop wordt overtollig eten van winkels en restaurants voor minder aangeboden. Normaal wordt dit weggegooid, terwijl het nog van prima eetbaar is! Check hun website voor meer info en download de app!

 

7

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Samen eten is beter dan alleen, ook voor het milieu! Meer eters betekent minder verspilling en als bonus kan de verwarming ook gelijk een paar graadjes lager. Kerst is  is natuurlijk bij uitstek de tijd in het jaar waarin je geniet met de mensen van wie je houdt. Dit geldt echter niet voor iedereen – veel ouderen, maar bijvoorbeeld ook vluchtelingen spenderen de feestdagen alleen. Wil je iets moois doen deze kerst? Nodig dan eens spontaan zo iemand uit om aan te schuiven bij jou thuis. Naast een duurzame kerst levert je dat misschien zelfs ook wel een nieuwe vriendschap op!


 

Met deze tips in het achterhoofd wensen we je een heerlijke, fijne én duurzame Kerst!