Spring naar het artikel

Bij een feestje denk je misschien al snel aan voedsel(verspilling), wegwerpservies en ballonnen. Maar: feestvieren kan ook veel groener! Lees verder voor zes tips om een duurzaam feestje te vieren!

Versieren

Bij een goed feest hoort natuurlijk mooie versiering. Maar plastic slingers en ballonnen zijn, net zoals alle producten voor eenmalig gebruik, niet bepaald goed voor het milieu. Gelukkig zijn er heel veel andere mogelijkheden om de boel gezellig op te fleuren. Wat dacht je bijvoorbeeld van mooie, herbruikbare stoffen slingers? Of wanneer je een tuinfeestje organiseert: een duurzaam confettikanon met confetti die bloemzaadjes bevat. Waar de confetti landt, groeien een paar weken later gezellige bloemen. Ook leuk: fleur de tafels op met kleine boeketjes van veldbloemen. Zet ze in verschillende vaasjes of lege flesjes voor een speels effect. Echt niet dat iemand de ballonnen dan nog mist!


Eten

Voedselverspilling? Dat kan natuurlijk niet bij een duurzaam feest. Inventariseer daarom goed hoeveel mensen er komen, en hoeveel eten er dus nodig is. Koop je eten voor zover mogelijk op de markt, dan bevatten ze namelijk vaak minder verpakkingsmateriaal. Nog iets om op te letten: eet met de seizoenen, zodat de ingrediënten voor jouw lekkere gerechten niet vanaf de andere kant van de wereld ingevlogen hoeven te worden! Toch eten over? Gooi het dan niet weg, maar kijk of je er bijvoorbeeld buren of vrienden nog blij mee kan maken.


Servies

Wanneer je een feest organiseert voor veel mensen, is wegwerpservies wel zo gemakkelijk. Het scheelt namelijk veel afwaswerk. Maar wanneer je wegwerpservies van plastic koopt is het nou niet bepaald groen. Gelukkig zijn er een hoop duurzamere alternatieven. Bordjes van bamboe of palmblad bijvoorbeeld. Of huur servies, dan is afwassen ook niet nodig. Heb jij geen problemen met een berg vuile vaat? Leen dan servies van de buren of vrienden. Of breng een bezoekje aan de kringloop en tik voor een schijntje wat extra borden en glazen op de kop.


Cadeaus

Wie is er nou niet dol op het uitpakken van een stapel cadeautjes? Of heb jij eigenlijk alles al? Overweeg dan eens om aan de gasten te vragen of ze een gift aan een goed doel willen doen, in plaats van een cadeautje mee te nemen.


Energiezuinig feesten

Een duurzaam feestje is een energiezuinig feestje. Wanneer je een huis vol gasten hebt, kan de verwarming gemakkelijk een paar graden kouder staan. En geef je een tuinfeest, dan zet je geen elektrische terrasverwarmers aan, maar deel je knusse dekentjes uit. Of kruip lekker dicht tegen elkaar aan!


Afval scheiden

Een feestje levert rommel op. Wel zo fijn om dit met z’n allen op te ruimen. Zet verschillende bakken neer om het afval te scheiden. Plak er leuke bordjes op met ‘rest’, ‘papier’, etc. en het opruimen is zo gepiept.


Je leest het, met slechts een paar kleine aanpassingen maak jij van jouw feestje een groen feestje. Veel plezier!