Spring naar het artikel

Hoera, de zomervakantie staat voor de deur! Dat betekent waarschijnlijk een trip naar het buitenland of lekker weg in eigen land. Maar wat kun je zelf thuis doen om je vakantie duurzaam te beginnen? Wij hebben een aantal tips voor je!

 1. Plak (tijdelijk) een NEE/NEE-sticker op de brievenbus
  Krijg je na een lange vakantie de deur van je huis bijna niet meer open? Grote kans dat het ligt aan de enorme stapel folders, kranten, rekeningen en andere post die je in de bus hebt gekregen. Met een NEE/NEE-sticker op je brievenbus voorkom je een tsunami aan post. Dat scheelt ongemak en het is beter voor het milieu.
   
 2. Draai de kranen dicht
  Daarmee bedoelen we zowel je gaskraan als je waterkranen. Vergeet ook de hoofdkraan niet, want hiermee verklein je de kans op lekkage. Wist je dat waterschade de meest voorkomende vorm van schade aan huizen is? En onnodig waterverbruik kost ook geld.
   
 3.  Gooi geen eten weg
  Je kent het wel: vlak voor je vakantie heb je nog altijd een volle koelkast en je moet plotseling allerlei dingen opmaken of weggooien. Maar dat is toch zonde? Haal daarom niet te veel bederfelijk voedsel in huis in de dagen voor je vertrek. En mocht je dan toch iets overhouden, kijk dan of je er buren of vrienden blij mee kan maken.
   
 4. Maak je koelkast en vriezer leeg en schoon
  Ga je voor langere tijd op vakantie? Grijp dan deze gelegenheid aan om eens goed je koelkast én vriezer leeg te eten en goed schoon te maken. Je bespaart bovendien veel energie (en dus geld) als je deze apparaten uitschakelt en voor vertrek laat ontdooien. Vergeet niet de deuren van je koelkast en vriezer open te laten, want anders kan er schimmel ontstaan.
   
 5. Trek de stekker uit het stopcontact
  Ook apparaten die niet aanstaan kunnen toch stroom verbruiken. Schakel daarom alle apparaten die je gedurende je vakantie niet nodig hebt gewoon uit. Je televisie, radio en opladers van je telefoon of andere apparaten zal je tijdens je vakantie niet nodig hebben. En zet voor de veiligheid je (LED-)lampen op een energiezuinige timer. Zo voorkom je dat het dievengilde gaat vermoeden dat je lange tijd van huis bent.
   
 6. Hou je planten in leven
  Helemaal uitgerust keer je terug van een lange vakantie in het buitenland. Maar bij thuiskomst ontdek je dat al je planten het Nederlandse zomerweer niet hebben overleefd. Vind je geen buren, vrienden of familie bereid om ze te verzorgen? Breng ze dan tijdelijk naar een plantenasiel.
   
 7. Neem interessante boeken en podcasts over duurzaamheid mee
  Voor wie op een toegankelijke meer wil leren over het belang van duurzaamheid voor onze leefomgeving hebben we een aantal boeken en podcasts geselecteerd. Deze podcasts zullen je vast boeien:
 • De Energie Gasten: Timo Spijkerboer en Peter Melis volgen de wereldwijde overgang naar duurzame energie op de voet.
 • De Correspondent: de medewerkers van De Correspondent onthullen of meer asfalt het fileprobleem oplost, bespreken hoe de kledingindustrie duurzamer kan en de belangrijkste misverstanden over het klimaat.
 • BNR - The Green Quest: Harm Edens vraagt zich af of we onze klimaatdoelstellingen gaan halen en welke kansen we kunnen pakken.

  Liever lezen dan luisteren? Dan raden we je deze boeken van harte aan:
   
 • Jelle Derckx – Verlangen naar minder. Een verhaal vol persoonlijke belevenissen en down-to-earth tips en tools voor een bewust en duurzaam leven. 
 • Babette Porcelijn - De verborgen impact. Als consumenten zijn we lang niet altijd bewust van onze impact op onze planeet. Hoe kun je verduurzamen als je niet eens weet wat er gebeurt?
 • Jelmer Mommers - Hoe gaan we dit uitleggen? Een boek over de dringende klimaatproblematiek waar je toch een beetje hoopvol van wordt.