Spring naar het artikel

Met Sinterklaas achter de rug en Kerstmis voor de deur draait het naast liefde, eten en gezelligheid vooral om: cadeautjes, cadeautjes, cadeautjes! Elkaar verrassen met iets moois is natuurlijk een prachtig gebaar, maar bij de productie van al die nieuwe spullen, komt vaak veel CO2 vrij. Niet bepaald duurzaam dus. Liever wat bewuster bezig zijn met je cadeaus? We geven je zeven tips!


1. Geef iets van jezelf

Lootjes getrokken of afgesproken elkaar iets te geven met kerst? Dan hoef je zeker niet gelijk naar de winkel te rennen. Kijk eerst eens rond in je eigen huis. Die ene stoel van jou die je zus zo leuk vindt? Doe er een strik om en geef ‘m aan haar! Nog leuker, ga aan het knutselen en creëer iets voor de ander, zoals in de goede oude tijd. Of bak een appeltaart.  Opties genoeg, en nog goedkoop ook! Vaak zit in zulke cadeaus bovendien meer liefde in dan in welk ander gekocht product dan ook.


2. Tweedehands shoppen geblazen

We zeiden het in onze tips voor een duurzame garderobe al: oud is het nieuwe nieuw! Maar niet alleen kleding kun je prima tweedehands als cadeau kopen, wat dacht je van meubels, kunst, muziek en ga zo maar door. Goedkoop, duurzaam én uniek!


3. Ervaringen boven alles

Cliché maar waar: spullen gaan kapot of raken uit de mode, maar herinneringen heb je voor altijd! Een ervaring cadeau doen, is daarom altijd een goed idee. Alleen in Rotterdam is er al aanbod genoeg voor een heerlijk dagje weg – bezoek bijvoorbeeld de nieuwste exposities van de Kunsthal, pak een filmpje, of ga lekker aapjes kijken in Blijdorp. Met een beetje geluk mag je zelf ook nog mee! Of pak het nóg origineler aan. Wilde je beste vriend niet altijd al pianolessen volgen, bijvoorbeeld?


4. Of natuurlijk: een duurzaam presentje

Duurzame start-ups en bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. En daarmee ook het aanbod van toffe producten die duurzaam geproduceerd zijn. Cadeau geven die handel! Zo weten de meesten inmiddels wel dat je met chocola van Tony Chocolonely of een Dopper altijd goed zit. Maar er is nog veel meer te bedenken: van servies gemaakt van luchtverontreiniging (SerVies) en fairtrade kleding tot van afval vervaardigde kunst.


5. Niks, noppes, nada

Met alle kortingen en prijsfestijnen in de decembermaand is het soms ook goed om even stil te staan bij dat cadeautjes geven geen must is. Is het altijd nodig? Of is het sowieso gewoon fijn om met de feestdagen met elkaar te zijn? Besloten om niks te geven? Je kunt dan bij Greenpeace letterlijk een doosje niks bestellen. Zo draag je bij aan onder andere het tegengaan van overbevissing, boren op de Noordpool en giftige bestrijdingsmiddelen.


6. Maak een verlanglijstje!

Toch wel besloten om aan cadeaus te doen? Dan is het in ieder geval slim om een verlanglijstje te maken. Zo voorkom je dat je ongewilde kleinigheidjes krijgt die waarschijnlijk regelrecht de prullenbak in gaan... 


7. ... maar ho, stop! Weggooien is sowieso geen optie toch?

Dat klopt inderdaad! Zit je toch met de gebakken peren en ben je niet blij met je cadeau? Gooi ‘m dan vooral niet weg! Breng je goedbedoelde cadeaus naar de kringloop of maak de cirkel rond en geef het snel aan iemand anders nu de feestmaand december nog aan de gang is. Zo voorkomen we met z’n allen onnodige vervuiling!

Kortom, het is geven en nemen in het leven, al helemaal in december. Met deze duurzame tips in je achterhoofd, kun je je feestdagen misschien nog net dat extra beetje glans geven!