Spring naar het artikel

De herfstcollecties hangen weer volop in de winkels. We shoppen er met zijn allen op los, maar gooien ook veel kleding weg. Daarom zeven tips om jouw garderobe een stukje duurzamer te maken.

1

Oud is het nieuwe nieuw

In de modewereld weten ze het al lang: echte pareltjes scoor je tweedehands! In Rotterdam vind je een breed aanbod aan kringloopwinkels met rekken vol tweedehands kleding. Neem  ook eens een kijkje bij hippe vintage kledingwinkels als Cheap Fashion. Hier scoor je niet alleen een uniek kledingstuk of tijdloze basic voor een lage prijs, maar je zorgt er ook voor dat oude items een tweede leven krijgen. Win-win!

2

Weggooien? Zeker niet!

We kennen het allemaal wel – die broek die je een tijdje terug had gekocht, was toch niet helemaal je ding. Of je hebt iets al zo vaak aangehad, dat je er wel op bent uitgekeken. Gooi het in dat geval vooral niet weg! Kleding die er nog goed uit ziet, kun je afgeven bij een winkel met tweedehands kleding. Zij verkopen het voor je en jij krijgt een deel van de opbrengst. Dat is snel verdiend! Of breng het  bij de lokale kringloop of textielcontainer. Zo wordt iemand anders er hopelijk weer blij van!

3

Maak bewustere keuzes

Over miskopen gesproken, het is in veel gevallen slim om in de winkel voor jezelf alvast na te gaan of je dat ene shirt dat je wilt, daadwerkelijk gaat dragen. Heb ik het nodig? Ben ik er écht blij mee? Of koop ik het nu meer om het kopen? Niets mis met een partijtje shop till you drop natuurlijk, maar het maken van bewustere keuzes tijdens het winkelen kan een onnodig volle kast al deels voorkomen.

4

Quality over quantity

Voordat je die ene impulsaankoop doet, is het sowieso altijd goed om de kwaliteit van het item na te gaan. Kleding van een hogere kwaliteit gaat langer mee en is daarom ook duurzamer! Misschien kost het ietsje meer, maar als je er langer plezier van hebt, is het de investering meer dan waard, nietwaar?

 

5

Het kan: kleding huren

Voor het verkleedfeestje van het jaar hebben we vast allemaal wel eens een knotsgek pak gehuurd bij de feestwinkel. En ook voor een bruiloft of gala zoeken mensen nog wel eens een kledingverhuur op. Maar wist je dat je ook je alledaagse kleding steeds meer kunt huren? Da’s makkelijk, je huurt de kleren die je tof vindt en zodra je er weer klaar mee bent, breng je ze terug en is iemand anders er weer blij mee. Kijk bijvoorbeeld eens bij Twice As Nice in de stad of online bij een merk als MUD Jeans. Hergebruiken op zijn best!

6

Van ruilen komt huilen – of toch niet?

Natuurlijk hoef je niet altijd buiten je kring te gaan als je op zoek bent naar nieuwe kleding of zelf van je oude kloffie af wilt. Waar je mee omgaat, word je mee besmet; dus grote kans dat de kledingstijl van je vrienden aansluit bij die van jou. Wel eens nagedacht over kledingruil? Maak er een gezellig avondje van en je gaat gegarandeerd met een aantal mooie nieuwe kledingstukken naar huis. Goedkoop én duurzaam, wat wil je nog meer?

7

Restylen maar

Voor de creatievelingen onder ons, is er nog veel meer mogelijk. Ben je klaar met een kledingstuk, maak je er gewoon iets anders van! Van een jurkje naar een shirt, een shirt naar een tas en ga zo maar door. Dit noem je ook wel upcyclen. Niet getreurd als je wat minder praktisch bent ingesteld. Restylen kan zo simpel als je het zelf wilt.

Kortom, opties genoeg wat bewuster met je kleding omgaan betreft. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt – en tegelijkertijd extra genieten van je duurzame outfits natuurlijk. De kleren maken tenslotte de man (of vrouw)! Heb jij nog persoonlijke tips? Deel ze met ons via Facebook of Instagram!