Spring naar het artikel

2019 is aangebroken: dé tijd om je goede voornemens in praktijk te brengen. Naast meer bewegen en stoppen met roken, nemen steeds meer mensen zich voor duurzamer te gaan leven. Jij ook? Laat je dan inspireren door onderstaande ideeën.

1

In 2019 gooi ik minder weg

De productie van spullen en voedsel zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Niet zo erg als je die spullen ook echt gebruikt, maar ontzettend zonde als ze snel in de prullenbak belanden. Bovendien komen er bij de verbranding van afval wéér broeikasgassen vrij.

Wil je in 2019 een steentje bijdragen aan een betere wereld? Dan is stoppen met het produceren van afval een mooie eerste stap. Dat kan allereerst door minder te kopen. Vraag je bij elke aankoop af of je een product wel écht nodig hebt. Dit geldt voor de spullen die je koopt, zoals kleding, maar ook voor je dagelijkse boodschappen. Wil je toch ergens vanaf? Gooi het dan niet achteloos in de prullenbak, maar kijk of je het product kunt weggeven, hergebruiken of recyclen. Hoe leger je prullenbak, hoe beter!

2

In 2019 verspil ik minder energie

Veel van de energie die we opwekken wordt namelijk onnodig verspild. Enorm zonde voor het milieu én je portemonnee, want energie uit fossiele brandstoffen wordt de komende jaren steeds duurder. 2019 is dus hét moment om na te denken over energiebesparing. Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk of ingewikkeld te zijn als het lijkt. Met kleine aanpassingen  het aanbrengen van tochtstrips of het goed sluiten van deuren en ramen, bespaar je zonder veel moeite al snel een paar tientjes per maand. Wil je het groter aanpakken? Denk dan eens na over isolatie, driedubbel glas of het installeren van een (hybride) warmtepomp. Op Rotterdamenergiebesparing.nl lees je meer over deze maatregelen en op welke manier de gemeente je kan helpen.

3

In 2019 investeer ik in zonnepanelen

Hoeveel maatregelen je ook neemt: niemand kan zonder energie. Gelukkig is niet alle energie schadelijk voor het milieu. Zo kun je zelf zonne-energie opwekken via panelen op je dak. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook een mooie manier om je geld te investeren. Heb je geen geschikt dak of budget voor eigen panelen? Dan kun je ook investeren in een collectief project en zo je steentje bijdragen.

4

In 2019 pak ik minder vaak de auto

Nog een mooie manier om duurzamer te leven in het nieuwe jaar, is om de auto vaker te laten staan. Door regelmatig de fiets of het ov te pakken draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan schone en gezonde lucht in de stad. Kun je écht niet zonder auto? Dan zou je kunnen overwegen om een elektrische of hybride auto te gaan rijden of je auto te delen met buren of vrienden.

5

In 2019 ga ik voor groen

Ondanks alle maatregelen om minder broeikasgassen uit te stoten, verandert het klimaat overal ter wereld. Dit merken we bijvoorbeeld aan extremer weer, waarbij het vaker en langer regent of juist heel droog en warm is. Groen in je buurt – bijvoorbeeld door een groen dak , een geveltuin of een buurtmoestuin – helpt deze veranderingen op te vangen. Planten helpen bij aan het afvoeren van water en zorgen voor verkoeling op warme dagen. Heb je geen groene vingers? Dan is 2019 hét jaar om daar verandering in te brengen!

Natuurlijk hebben we als gemeente Rotterdam ook goede voornemens op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn we druk met het maken van plannen voor de implementatie van de energietransitie en het sluiten van een Rotterdams Energieakkoord. Wil je meer weten over wat wij doen om van Rotterdam een groene, gezonde en toekomstbestendige stad te maken? Neem dan een kijkje bij ‘wat wij doen’.

Een duurzaam 2019 gewenst!