Spring naar het artikel

Het was gisteren internationale Earth Overshoot Day. Dat betekent dat we nu, begin augustus, al net zoveel grondstoffen hebben opgebruikt als de aarde binnen een jaar kan opbrengen. Alles wat we vanaf vandaag gebruiken is dus eigenlijk teveel.
 

Volgens berekeningen viel de Earth Overshoot Day in 1970 nog op 29 december. Inmiddels hebben we dus binnen 212 dagen alle natuurlijke grondstoffen gebruikt die we eigenlijk in een jaar zouden mogen gebruiken. Het gevolg is onder meer een veranderend klimaat, met alle nare gevolgen van dien.
 

Verklein je ecologische voetafdruk

De campagne rondom Earth Overshoot Day is bedoeld om ons bewust te maken van ons eigen gedrag en de datum van deze dag weer naar voren te schuiven. Politieke keuzes hebben daar uiteraard een grotere invloed op. Daarvoor zijn onder meer de klimaatdoelstellingen in Parijs ondertekend. Maar ook als Rotterdammer kun je je steentje bijdragen en je zogenoemde ecologische voetafdruk verkleinen. Deze tips helpen je op weg:

1

Pak vaker de fiets of het ov

In Nederland rijden meer dan acht miljoen auto’s rond. Door verbranding van benzine of diesel ontstaan schadelijke broeikasgassen die invloed hebben op het klimaat. Natuurlijk kun je niet in elke situatie de auto zomaar laten staan, maar zeker in de stad kun je veel ritjes gewoon met de fiets of de metro af. Wil je helemaal impact hebben? Ga dan minder vaak of ver op vakantie, of verruil je vliegvakantie voor een reis met de trein: dat is tot elf keer minder belastend voor het milieu!

2

Verduurzaam je huis

Ook in huis kun je veel besparen als je wilt. Bijvoorbeeld door beter te isoleren, zodat je minder hoeft te stoken. Of door zonnepanelen op je dak te leggen en je eigen gratis zonne-energie op te wekken. Zelfs als je niet de mogelijkheid hebt om te investeren, is het mogelijk om een steentje bij te dragen. Bijvoorbeeld door minder lang te douchen, apparaten niet op stand-by, maar helemaal uit te zetten en de verwarming niet te hoog op te stoken. Uiteindelijk helpen alle kleine beetjes! Meer tips over het verduurzamen van je huis vind je op rotterdamenergiebesparing.nl.

 

3

Ga duurzaam om met je inkopen

Met de manier waarop je woont en de manier waarop je jezelf vervoert, kun je veel verschil maken. De meeste invloed zit ‘m echter in de manier waarop je je inkopen doet. Door in de supermarkt net iets andere keuzes te maken– lokale producten, groente uit het seizoen, minder vlees – kun je je ecologische voetafdruk flink verkleinen. Wat betreft je kleding en meubels is het vaak beter om minder spullen te kopen en van betere kwaliteit, waardoor je minder weg hoeft te gooien. Meer tips over duurzaam inkopen lees je in onze blog.

 

4

Vergroen je leefomgeving

Je kunt als individu veel doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen en zo een bijdrage leveren aan het terugdringen van Earth Overshoot Day. Helaas zijn in de tussentijd de gevolgen voor het klimaat van ons gedrag al duidelijk zichtbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld extremere weerbeelden, met lange periodes van droogte of juist heftige regenval. Als stad nemen we maatregelen om ons tegen deze extremen te beschermen. Dat noemen we klimaatadaptatie. Zelf kun je een bijdrage leveren door je leefomgeving groener te maken. Plant dus je tuin vol, leg een geveltuintje aan en vergroen je dak. Al dat groen houdt overtollig regenwater vast bij heftige buien, wat de kans op wateroverlast verkleint. Bovendien houdt het je huis én de stad koeler tijdens warme periodes.

Klimaatadaptatie in de gemeente Rotterdam

Rotterdam is als stad aan het water kwetsbaar voor het veranderende klimaat. De Rotterdamse Adaptatiestrategie zet de koers uit waarlangs Rotterdam zich wil aanpassen aan de veranderingen van het klimaat. De strategie geeft antwoord op vragen als ‘Wat zijn de gevolgen van de mondiale klimaatverandering voor Rotterdam?’ ‘Wat moeten we doen om onze stad nu en in de toekomst veilig en leefbaar te houden?’ en ‘Met wie werken we daarin samen?’ Lees er meer over  op de projectpagina.