Spring naar het artikel

Energie besparen moeilijk? Valt wel mee hoor! We geven je tien simpele tips om energie te besparen als het kouder wordt. Kleine moeite, veel impact voor het milieu én je portemonnee!

1

Laagjes op laagjes op laagjes

Als je in de winter naar buiten gaat, is het handig om je te kleden in laagjes. Maar vergis je niet, ook in huis kun je dit toepassen. Dus zet je verarming laag en trek je comfortabelste vesten en truien maar uit de kast voor een heerlijk warm en comfortabel avondje op de bank! Heb je het nog koud? Pak er dan nog een lekker dekentje bij.

2

Ruimte niet gebruikt? Verwarming uit!

Die ene computerkamer waar je niet zo vaak bent kan best een tijdje zonder verwarming. En als je gaat slapen, hoeft de kachel in de woonkamer ook niet te loeien. Mocht het echt vriezen, kun je de radiator trouwens wel beter lichtjes aan laten staan zodat deze niet bevriest.

3

Houd de deuren dicht

Het is misschien een beetje een open deur (of eigenlijk dus niet), maar probeer de deuren in je huis zoveel mogelijk gesloten te houden. Zo zorg je dat er zo min mogelijk warmte ontsnapt.

4

Een graadje lager kan geen kwaad

Wij mensen staan bekend als gewoontedieren. Dus denk even na: moet je verwarming écht op 21 graden staan, of ben je daar gewoon aan gewend? Eerst is het waarschijnlijk even wennen, maar je lichaam past zich in een mum van tijd aan op een lagere temperatuur. Daar komt nog eens bij dat je met één graad verschil al snel zes tot acht procent bespaart op je jaarlijkse energierekening!

5

Pantoffels it is

Warme lucht stijgt, koude lucht daalt, waardoor je vloer vaak een stuk kouder is. Draag daarom fijne warme pantoffels of sokken voor je knusse avondje thuis. Zo hoeven je voeten geen kou te lijden en kan de verwarming een tandje lager.

6

Al kokend verwarmen

Een avondje culinair aan de gang? Laat de oven dan openstaan na het kokkerellen! De warmte uit de oven hergebruik je dan in huis. Werkt uiteraard ook bij het verwarmen van een diepvriespizza.

 


 

7

Samen is beter dan alleen

Over koken gesproken, vaker samen eten is ook een slimme zet! Niet alleen goed omdat je zo per persoon minder energie kwijt bent aan het koken zelf; de verwarming hoeft ook minder te loeien met meer mensen in huis. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

8

Douchen: korter of kouder

Na een koude dag, is het genieten om even onder die warme douche te springen. Maar wist je dat koud(er) douchen nog best wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Het geeft je een lekkere opkikker en zorgt ervoor dat je huid en haar minder snel uitdrogen.  Plus: het is dus veel beter voor het milieu! Voor de mindere bikkels onder ons is korter douchen, bijvoorbeeld met behulp van een wekkertje, een mooi compromis.

9

Gebruik je koude douchewater voor...

Je planten! Ga je toch voor een warme douche, is er nog een handig trucje. Het duurt meestal even voordat je douche warm is. Zet een emmer in de douche om het eerste koude water op te vangen, zodat dit niet verloren gaat. Kun je dus mooi gebruiken om je plantjes water te geven.

10

Op vakantie?

Besluit je alsnog om ons koude kikkerlandje te ontvluchten deze winter, voor een warm tropisch oord bijvoorbeeld, vergeet dan niet voor je weggaat al je apparaten uit te zetten!

Kortom, kou lijden in huis hoeft deze herfst en winter zeker niet, maar met deze tips kun je jezelf en je omgeving hopelijk warm maken voor een duurzamere stad!Heb jij nog tips voor energiebesparing? Deel ze met ons via Facebook of Twitter.