Spring naar het artikel

Het wordt lente, de temperatuur loopt langzaam op en als klap op de vuurpijl is het op donderdag 23 mei 2019 weer fiets-naar-je-werkdag. Alle reden om voor kortere ritjes lekker de fiets te pakken!

Voor het gemak hebben we acht voordelen van fietsen voor je op een rijtje gezet:

1

Het is goedkoop

Fietsen kost niks. Als je eenmaal een tweewieler tot je beschikking hebt, hoef je alleen nog maar wat spierkracht te investeren en je bent onderweg naar je plek van bestemming. Daarnaast zijn er werkgevers die het gebruik van de fiets stimuleren met behulp van de werkkostenregeling (WKR). Dat betekent in het kort dat je over het bedrag dat je aan een nieuwe fiets uitgeeft geen loonbelasting betaalt.

2

Je kunt (bijna) overal parkeren

Geen onnodige kilometers maken, geen minuten verliezen op zoek naar een parkeerplek. Eenmaal aangekomen kun je je fiets meestal gemakkelijk neerzetten op straat: op de standaard, tegen een boom/lantaarnpaal of in een fietsenrek. Op veel plekken in de stad kun je je stalen ros met een gerust hart kwijt bij bewaakte fietsparkeerplekken. Daar zijn vriendelijke en deskundige medewerkers aanwezig, die je zelfs kunnen helpen als je fiets reparatie nodig heeft.

3

Schone lucht

Wist je dat je met twee dagen per week 7,5 kilometer fietsen al 200 kilo CO2-uitstoot bespaart? Dankzij al die vele duizenden fietsers zijn er in de stad veel minder auto’s, bussen en taxi’s nodig. Weet je hoeveel uitlaatgassen we daarmee besparen? De omgeving knapt er bijzonder van op als veel mensen liever de fiets pakken.

4

Het is gezond

“Meer bewegen, da’s goed voor je.” Dat hoor je misschien van je moeder, dokter of je partner. Fietsen naar je werk is een laagdrempelige, gezonde manier van bewegen. Voor je het weet heb je die calorieën van het ontbijt of die pizza van gisteravond weer verbrand. Met een half uurtje fietsen verbrand je (afhankelijk van je gewicht en inspanning) tussen de 200 en 300 calorieën.

5

Het is praktisch

Je wil het liefst zo snel, comfortabel en makkelijk mogelijk van A naar B. Daarom is de fiets ideaal: hij brengt je van deur tot deur. Heb je een tas bij je? Die kun je mooi op je bagagedrager kwijt, of je hangt hem aan je stuur. Op de terugweg passen je dagelijkse boodschapjes in je fietstassen. En voor jonge kinderen zijn er veilige kinderzitjes op het stuur of achterop. Wie zegt dat een fiets niet veelzijdig kan zijn?

6

Stap eens (over) op de fiets

Ook als je langere afstanden moet afleggen, kan de fiets uitkomst bieden. Die halte van je snelbus, op een kwartier lopen van je huis, is met een kort fietstochtje immers makkelijk te bereiken. Ook kun je bij vrijwel elk treinstation gebruikmaken van OV-fietsen, die elke bestemming dichterbij brengen.

7

Onderscheid jezelf!

Een klassieke stadsfiets, een hippe beach cruiser, een moderne elektrische fiets of een stoere mountainbike of racefiets met 24 versnellingen. Ieder heeft zijn eigen voorkeur, en dus ook zijn eigen fiets. De stadse jungle verandert dankzij al die fietsers in een bonte verzameling tweewielers. Wat vertelt jouw fiets over jou?

8

Je beleeft nog eens wat!

Dankzij je fiets kun je op je eigen tempo door de stad rijden. Zo kun je rustig je omgeving bekijken. Leg contact met andere fietsers bij het stoplicht, maak eens een omweg door een onbekende buurt en bekijk op een nieuwe manier wat jouw stad allemaal te bieden heeft.

Rotterdam stimuleert mensen om de fiets te pakken. Daarom heeft de stad de afgelopen jaren maatregelen genomen om de stad aantrekkelijker te maken voor fietsers. Van nieuwe fietsroutes en extra fietsenrekken tot fietsvriendelijke kruispunten en deelfietsen. Meer daarover lees je op de algemene website van de gemeente Rotterdam.