Spring naar het artikel

Je huis verduurzamen levert geld op, maar vraagt meestal eerst om een flinke investering. Om je hierin tegemoet te komen, kun je vaak gebruik maken van interessante regelingen. Lees snel verder voor de verschillende mogelijkheden!

Isolatiecoupon

Heb jij een woning van voor 1990? Dan begint de boel inmiddels misschien wel een beetje te tochten. Jaren geleden was isoleren namelijk nog niet zo’n ‘hot topic’ als het nu is. Tijd om hiermee aan de slag te gaan! Wanneer je de vloer, de gevel en/of het dak van je huis laat isoleren, vergeet dan niet de Isolatiecoupon van de gemeente aan te vragen. Je krijgt dan – wanneer je een minimale investering van € 995,- doet – een subsidie van € 100,-! Heb jij jouw huis recent al laten isoleren, maar zonder coupon? Niet getreurd, je kunt de coupon ook met terugwerkende kracht aanvragen. De aanpassingen aan je woning moeten dan na 1 oktober 2015 uitgevoerd zijn.


Verlaagd btw-tarief isoleren

Om je woning energiezuiniger te maken, is isoleren sowieso een goed idee. Wanneer je een huis van ouder dan 2 jaar hebt, vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal onder het 9%-tarief. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn glaswol, steenwol, piepschuim, (isolatie)glas en polyurethaan (PUR/PIR). Deuren, kozijnen en riet zijn voorbeelden van zaken die níet gelden als isolatiemateriaal.


Btw-teruggave zonnepanelen

Je ziet ze op steeds meer woningen liggen: zonnepanelen. Niet zo gek ook, want naast dat je energierekening ervan omlaag gaat, kun je ook nog geld terugvragen na de aanschaf van de zonnepanelen. Het gaat hierbij om de btw op de aanschaf en de installatie (21%) van de zonnepanelen. Ter illustratie: bij een standaardpakket van tien zonnepanelen van € 4.400,- krijg je zo € 750,- terug. Op de website van Milieu Centraal lees je meer over hoe je dit kunt regelen.


Rentekorting op de hypotheek

Wist je dat je rentekorting kunt krijgen wanneer je een energiezuinige woning hebt? Hiervoor moet je bij ABN AMRO, Rabobank, Vista hypotheken of Triodos Bank zijn. Ook als het energielabel van je huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kun je in aanmerking komen voor korting op de rente. Voorbeelden van energiebesparende aanpassingen aan je woning zijn het plaatsen van een HR-ketel, warmtepomp, zonneboiler, zonnecellen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ beglazing. Neem voor aanvullende informatie contact op met jouw bank. Of neem een kijkje op de website van Vereniging Eigen Huis.


Energiebespaarlening voor particulieren

Wil je jouw huis verduurzamen maar heb je hier net niet genoeg reserves voor op je spaarrekening staan? Dan kun je terecht bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Hier klopt je namelijk aan wanneer je geld wilt lenen om jouw huis energiezuiniger te maken. Je gaat dan een Energiebespaarlening aan. De lening gebruik je bijvoorbeeld voor isolatiewerkzaamheden of voor het plaatsen van HR++ glas of zonnepanelen. Afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse afbetaling van je Energiebespaarlening te dekken. Kijk voor meer informatie op de website van het Energiebespaarfonds.


Landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Een subsidie die kan oplopen tot honderden euro’s. Dat klinkt interessant! Maak daarom gebruik van de Landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) wanneer jij jouw gasketel gaat vervangen voor een duurzamer alternatief. Kies bijvoorbeeld voor een warmtepomp of een pelletkachel. De subsidie die je ontvangt is afhankelijk van het apparaat dat je kiest.


Subsidie Energiebesparing Eigen Huis voor VvE’s

Zit je in een VvE? Niet getreurd! Want ook VvE’s komen in aanmerking voor het ontvangen van subsidie. Het Rijk geeft namelijk subsidie aan VvE’s die minimaal twee soorten isolatie in hun appartementencomplex aan laten brengen. Ook voor energieadvies kunnen VvE’s subsidie krijgen. Kijk voor aanvullende informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Aan de slag!

Zo zie je maar; er zijn allerlei opties om het verduurzamen van je huis op een financieel aantrekkelijke manier aan te pakken. Heb je persoonlijk advies nodig? Breng dan een bezoekje aan de Duurzaamheidswinkel.