Spring naar het artikel

In Rotterdam wordt elke dag een huishouden van gas en elektra afgesloten wegens betalingsachterstanden. De Energiebank wil energie bereikbaar houden voor minimuminkomens door de inzet van energiecoaches. Iets voor jou?

Vijf vragen aan trainer Ariane Lelieveld over nieuwe energiecoaches.

Wat zijn energiecoaches?

“Energiecoaches zijn Rotterdammers die vrijwillig andere buurtbewoners uitleggen hoe ze slim kunnen omgaan met het energieverbruik van de apparatuur en verlichting in hun huis. Vaak is er veel onwetendheid over dit onderwerp, waardoor er ongemerkt veel energie wordt verspild. Energiecoaches adviseren hoe je je energierekening kunt verlagen. Ze geven advies over hoe je effectiever kunt omgaan met verwarming of verlichting, of hoe je kunt besparen door heel oude apparaten te vervangen of afscheid te nemen van overbodige apparaten. Vaak kunnen mensen met een laag inkomen dit niet zelf, omdat ze al veel andere dingen aan hun hoofd hebben. De energiecoach is geen budgetcoach, maar kan de budgetcoach wel ondersteunen op het gebied van energie.”

Wanneer ben je geschikt als energiecoach?

“Er zijn drie kwaliteiten die handig zijn als energiecoach. Ten eerste moet je een beetje technisch zijn. Je hoeft niet alles in huis zelf te kunnen, maar een lamp kunnen vervangen in een woning is wel handig. Ten tweede moet je ook sociaal zijn. Als energiecoach werk je met mensen, dus het is wel handig als je hier affiniteit mee hebt. Als laatste is het ook handig als je een beetje kan rekenen, omdat je natuurlijk bezig bent met besparen.”

Waarom zou ik energiecoach moeten worden?

“Omdat je jezelf herkent in deze kwaliteiten en bij wil dragen aan gelijke kansen voor iedereen in de samenleving. Iedereen kan in een situatie terecht komen waarin ze (tijdelijk) minder geld te besteden hebben en energie wordt steeds duurder. Als energiecoach lever je een mooie sociale bijdrage door andere mensen te helpen met de kennis die jij hebt.” Energiecoach Gerard vult aan: “Een cliënt van mij was buiten zijn schuld om in geldproblemen gekomen, terwijl hij zelf zeer bewust met geld omging. Samen hebben we toen een plan gemaakt en hier hield hij zich keurig aan, waardoor het echt iets opleverde. Het gaat hier om een paar tientjes per maand: dat is voor mensen met geldproblemen een groot bedrag.”

Hoe kun je energiecoach worden?

“Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te bellen of mailen naar de Rotterdamse Energiebank. Je wordt vervolgens benaderd voor een intakegesprek om te kijken of je geschikt bent en ook genoeg tijd hebt om energiecoach te zijn (vier tot zes uur per maand). Vervolgens krijg je een tweedaagse training, waarbij je niet alleen leert over energie besparen, maar ook over hoe je met bewoners het gesprek aangaat. Ook zijn er terugkeerbijeenkomsten, waarbij je met andere energiecoaches mogelijke problemen waar je tegenaan loopt, kunt bespreken.”

Hoe ziet het traject er vervolgens uit?

“De Energiebank werkt samen met verschillende organisaties om de energiecoach te koppelen aan een huishouden. Deze matching volgt kort op de trainingsdagen, zodat we snel kunnen zien of de rol van energiecoach je echt bevalt. Daarbij kunnen zowel de energiecoach als de huishoudens voorkeuren opgeven, bijvoorbeeld voor een man of vrouw. Wanneer toch blijkt dat de match er niet is, zoeken we een ander huishouden of andere energiecoach. Vervolgens ga je een traject in van vijf huisbezoeken in zes tot negen maanden tijd. Tijdens vervolgbezoeken kun je zien of het huishouden ook zelf op zoek gaat naar besparingen.”