Spring naar het artikel

De zon schijnt: tijd om naar buiten te gaan! Nu kun je natuurlijk in de auto op weg naar de kust, het bos of de hei stappen. Maar je kunt ook gewoon op de fiets springen en het park in gaan!

In Rotterdam wordt de komende jaren 20 hectare extra groen gecreëerd. En dat náást het brede aanbod aan parken dat de stad nu al rijk is! Parken maken de stad niet alleen een fijnere plek om te wonen, ze maken ook dat we beter om kunnen gaan met klimaatverandering en extreem weer. Bij extreem regen wordt in parken meer water vastgehouden, en bij extreme hitte zorgen parken voor schaduw en koelte. Reden te meer om extra van onze stadsparken te genieten. Gelukkig kan dat op heel veel manieren.


Lekker luieren

Wanneer de zon schijnt en het lekker warm is heb je eigenlijk niet meer nodig dan een picknickkleed om op te luieren. Maar in welk park dan? De keuze is reuze.

 • Kralingse Bos: Het Kralingse Bos met de Kralingse Plas is al meerdere keren genomineerd als beste openbare ruimte van Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat bezoekers het park ook een goede plek vinden om tot rust te komen.
 • Zuiderpark: het Zuiderpark is het grootste park van Nederland.
 • Vroesenpark: het Vroesenpark is een echt stadspark, gelegen tussen de Ceintuurbaan, de Kanaalweg, de Vroesenlaan en de Stadhoudersweg in Blijdorp.
 • Het Park: het Park in Rotterdam is beter bekend als het park bij de Euromast. In het Park vind je restaurantjes in de oude herenhuizen (zie ook de foto).
 • Oude Plantage en Watertoren: terwijl je op een bankje zit kun je hier uren turen naar de boten en schepen die over de Maas voorbij varen.

Dit is slechts een kleine greep uit alle parken die je vindt in Rotterdam. In totaal zijn het er namelijk nog veel meer!


Barbeknoeien

Een zonnige dag leent zich perfect voor een barbecue in het park. Gelukkig is barbecueën in de open lucht op de meeste plekken in Rotterdam toegestaan. Kleine uitzondering: in het Kralingse Bos, Het Park, het Vroesenpark en het Zuiderpark mag je alleen barbecueën in de speciale barbecuezones. Er gelden wel een paar regels om veilig te barbecueën en het park schoon te houden:

 • Houd minstens 2 meter afstand van bomen en struiken.
 • Doof na afloop de hete kooltjes en gooi ze weg in de hiervoor bestemde metalen koolcontainers.
 • De barbecue moet op een stabiele ondergrond staan.
 • De barbecue mag niet in direct contact komen met het gras.
 • Open vuur is verboden.
 • Laat de plek altijd netjes achter voor nieuwe bezoekers (dat geldt overigens ook bij andere activiteiten!).
 • Houd rekening met spelende kinderen.
 • Aanwijzingen van brandweer, politie en handhaving moeten altijd worden opgevolgd.
 • En last but not least: houd ook bij het barbecueën zoveel mogelijk rekening met het milieu!
   

Drankje erbij?

Buiten de zomermaanden is het drinken van alcohol maar in een aantal parken toegestaan. Maar goed nieuws: in de periode van 1 april tot 1 oktober geldt er een uitzondering en mag er in alle Rotterdamse parken tijdens het barbecueën gewoon een biertje of wijntje gedronken worden. Maar doe wel rustig aan, want overlast door alcohol blijft natuurlijk altijd strafbaar. En vergeet niet na afloop je lege flesjes en bekertjes mee te nemen en (gescheiden) weg te gooien of in te leveren!


Festivallen

Er zijn dagen dat de parken van Rotterdam van een oase van rust veranderen in een groot feest. Namelijk tijdens een festival! Ook voor dit voorjaar staan er weer verschillende festivals op de planning. Een kleine greep: 

 • 27 april, Kralingse Bos, Kralingse Bos Festival: grootste festival op Koningsdag in Rotterdam. Op meerdere podia is er een breed muzikaal aanbod van inter(nationale) artiesten variërend van house tot hiphop.
 • 5 mei, Het Park, Bevrijdingsfestival: het Bevrijdingsfestival wordt gevierd in Het Park bij de Euromast. Een vol programma met live muziek maar ook kunst, theater, debatten, kinderactiviteiten, een foodcourt en andere programma’s rondom vrijheid.
 • 9 – 12 mei, Vroesenpark, TREK: TREK is een gratis food festival in het Vroesenpark. Een ontdekkingsreis door een ruim aanbod streetfood, speciaalbier, wijnen en cocktails. Tot de ingrediënten behoren ook muziek en theater.
 • 18 mei, Roel Langerakpark, Toffler Festival: Toffler is hét technofestival van Rotterdam.
 • 7 – 10 juni, Museumpark, Rrrollend: een foodtruckfestival met een overvloed aan lekker eten.
   

Met de kids

Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten om te ondernemen in het park. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan de kinderboerderij. Dit kun je onder andere doen in het Kralingse Bos of het Zuiderpark. Zijn jouw kids niet zo van de dieren en meer van het ravotten? Dan zal een bezoek aan een natuurspeeltuin zeker in de smaak vallen!  Er zijn meerdere plekken die ideaal zijn om buiten te spelen. Bijvoorbeeld natuurspeeltuin De Speeldernis.  Er zijn bomen, bosjes, takken, riet, water en zand om zelf mee te bouwen, slepen en stroompjes te verleggen.

 

Zo zie je maar, voor een lekker dagje in het groen heb je slechts een fiets en een picknickkleed nodig. Wil jij Rotterdam helpen om aan die 20 hectare extra groen te komen? Ga dan aan de slag je eigen stukje groen. Bijvoorbeeld door te starten met watervriendelijk tuinieren, of leg een gevel- of moestuin aan! Dat kan overigens ook prima als je alleen een balkon hebt.