Spring naar het artikel

Wil je energie besparen? Denk dan eens aan het isoleren van je huis. Een goed geïsoleerde woning verliest minder warmte via het dak, de vloer, de buitenmuren en vensters. Een goed plan dus, maar hoe ga je te werk? Zes tips lees je hier!

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen comfortabel en gezond, het zorgt ook voor een besparing op je energierekening. Omdat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen, draag je direct bij aan een duurzamere toekomst. En dat terwijl je er zelf lekker warm bij zit!

Isoleren kan op verschillende manieren en is vaak gemakkelijker en sneller uit te voeren dan je denkt. Zo kan gevelisolatie meestal door kleine gaatjes in de muur worden ingespoten. En het dichten van kieren is ook iets dat je zelf kunt doen. Wil je met isolatie aan de slag? Dan is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Deze zes tips helpen je op weg!

 

1

Wees scherp!

Waaraan herken je dat warmte verloren gaat in huis? Nou, allereerst natuurlijk aan tocht en andere onnodige kou. Maar, niet al het warmteverlies kun je direct voelen. Vaak kun je al veel te weten komen door het bouwjaar van je huis te checken. Zo is bij vloerisolatie bekend dat als het voor 1982 gebouwd is, dit hoogstwaarschijnlijk niet aanwezig is – of de bewoners voor jou moeten dit al hebben gedaan. Als je het echt zeker wilt weten, kun je een warmtescan laten uitvoeren of warmtefoto laten maken. Dan zie je direct waar je het meeste winst kunt behalen! Er zijn verschillende gespecialiseerde bedrijven waar je voor zo'n scan of foto terecht kunt.

2

Breng een bezoekje aan...

De WoonWijzerWinkel en laat je adviseren! Dit is de grootste duurzaamheidswinkel van Nederland, waar alle oplossingen voor duurzaam wonen te zien zijn – zo ook isolatie. En je vindt ‘m gewoon in Rotterdam! De medewerkers geven uitgebreid antwoord op al je vragen. Ook zijn er regelmatig speciale themadagen over isolatie waarop je vrijblijvend langs kunt komen en allerlei materiaal kunt bekijken en vergelijken. Wist je trouwens dat er daarnaast een Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde is geopend deze maand? Ook hier kun je advies krijgen over isolatie, maar ook over andere duurzaamheidszaken. Zeker een bezoekje waard!

3

Korting, korting, korting

Besloten om ervoor te gaan? Dan ligt er een mooie korting van €100,- op je te wachten die je kunt verzilveren: de Isolatiecoupon. Een kleinigheidje dat de gemeente Rotterdammers biedt om op je op weg te helpen met isolatie. Check op de website van Rotterdam Energiebesparing of je aan de voorwaarden voldoet. Hier lees je ook hoe je de coupon aanvraagt. Ben je doe-het-zelver? Niet getreurd, ook dan kun je deze korting ontvangen!

4

Sla de handen ineen

Woon je in een appartementencomplex en heb je dus te maken met een VvE? Vergis je niet, ook dan is isolatie de moeite waard. Zéker wanneer jullie samen te werk gaan. Steek de koppen bij elkaar en bedenk wat de verschillende appartementen nodig hebben. Wie weet pak je zo schaalvoordelen mee! VVE-010, opgericht door de gemeente om VvE’s te helpen bij verduurzaming, kan je hier verder over adviseren. 

 

5

Wie het kleine niet eert...

Ondanks dat je er veel besparing op energiekosten voor terug krijgt, zijn grote ingrepen niet voor iedereen een optie. Dat neemt niet weg dat alle kleine beetjes helpen: je kunt isoleren op jouw manier doen, in jouw huis, binnen jouw budget als je dat wilt. Wat dacht je bijvoorbeeld van tochtstrips voor de kozijnen of deuren? Of isolerende gordijnen? Ook met deze kleine ingrepen besparen je al snel enkele tientjes op de energierekening!  Wil je toch meer besparen? Dan kun je erover nadenken om een energiebespaarlening af te sluiten. Dit is aantrekkelijk, omdat het aflossingsbedrag vaak lager is dan het bedrag dat je bespaart.

6

Vergeet niet te ventileren!

Als mens hebben we natuurlijk nog altijd onze frisse neus nodig. Luchtverversing ging vroeger vanzelf in huis via naden en kieren, maar in moderne huizen gebeurt dit minder, onder andere ook door isolatie. Daarom is het belangrijk om af en toe frisse lucht je huis binnen te laten – niet alleen voor je gezondheid, het kan namelijk ook vochtproblemen in huis opleveren als je dit niet doet. In veel gevallen kan dit kan al door open raampjes of ventilatieroosters, maar in sommige gevallen is het beter om een elektrisch ventilatiesysteem aan te brengen. Laat je hierover goed adviseren, om problemen te voorkomen!

Kortom, laat je goed adviseren en ga ervoor, ook al is het maar een minimale verandering. Je doet er je portemonnee en het milieu een plezier mee! Meer weten over isolatie en andere manieren om energie te besparen? Kijk dan vooral eens rond op rotterdamenergiebesparing.nl!