Spring naar het artikel

Het is tropisch warm in Rotterdam. Dé tijd om lekker de barbecue aan te steken, of te genieten van de lange zomeravond bij een gezellig kampvuurtje. Helaas heeft dit wel impact op de luchtkwaliteit in Rotterdam.

Vuurtjes en barbecues zijn gezellig, maar niet zo goed voor het milieu en de gezondheid. Ze veroorzaken luchtvervuiling, zorgen voor fijnstof, en kunnen stankoverlast geven. Met deze tips beperk je de nadelen:

1

Steek je vuur of barbecue aan op plekken waar het mag. Barbecueën in de open lucht is op de meeste plekken in Rotterdam toegestaan. In het Kralingse Bos, Het Park, het Vroesenpark en het Zuiderpark mag dit alleen in de daarvoor speciaal ingerichte barbecuezones. Open vuur stoken is in de openbare ruimte niet toegestaan, maar mag bijvoorbeeld wel in je eigen achtertuin (bijvoorbeeld in een vuurkorf of -schaal). Houd wel dit advies van de brandweer in gedachten: bij heel droog weer is het meestal niet verstandig om een vuurtje te maken.

2

Wil je een kampvuur maken? Stook dan alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed, waardoor er extra veel rook en fijnstof vrijkomt. Niet fijn voor het milieu én voor je longen. Kies bij voorkeur ook voor hout met FSC- of PEFC-keurmerk, dat komt uit verantwoord beheerde bossen.

3

Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout voor je vuurtje. Als je dit verbrandt komen er namelijk zware metalen vrij. Ook (spaan)plaat kun je beter niet verbranden aangezien daar lijm in zit.

4

Gooi geen afval, blikjes of snoeppapiertjes op je vuurtje. Deze zorgen voor extra vervuiling en stank.

5

Stook niet met papier en karton. Dit geeft veel rook en kan zorgen voor rondvliegende brandende asdeeltjes. Zeker met droog weer kan dat gevaarlijk zijn; gras en planten kunnen hierdoor in brand vliegen. Ook kun je zelf gewond raken.

6

Gebruik een zo klein mogelijke barbecue, zodat je zo min mogelijk onnodig hoeft te stoken. Je kunt ook een elektrische barbecue of gasbarbecue gebruiken; die geven minder rook dan barbecues met houtskool of briketten.

7

Gooi je barbecue of laatste kooltjes weg op een daarvoor bedoelde plek. In de meeste stadsparken staan hiervoor speciale stalen koolcontainers. Thuis mag uitgebrand houtskool bij het huisvuil.

8

Blus je vuurtje bij voorkeur niet met water, aangezien hierdoor veel rook vrijkomt, maar laat het goed uitbranden en gebruik dan zand om het vuur te blussen. Zorg ervoor dat je ruim voordat je klaar bent met het vuur stopt met het toevoegen van brandstof, zodat het vuur niet onnodig lang na hoeft te smeulen.

9

Kies als je wilt barbecueën of een vuurtje wilt stoken voor een plekje in de wind, zodat de rook snel verspreid. Als er niet voldoende wind is, blijft de rook hangen. Dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Let overigens wel op de windrichting, je wilt niet dat de rook direct bij de buren naar binnen waait.

Lees meer over de regels rondom barbecueën in de openbare ruimte op de website van de Gemeente Rotterdam.