Spring naar het artikel

Ga eens bij jezelf na: hoeveel kleding koop jij elk jaar, en hoeveel van die kleding draag je daadwerkelijk? Geef je ongedragen kleding een tweede leven door zelf een kledingruil te organiseren.

Tijdens een kledingruil lever je de kleding in die je niet draagt, en krijg je er kleding voor terug die je maar al te graag in je kast hangt. Hartstikke duurzaam én circulair, want nieuwe kleding kopen is op deze manier niet nodig. Hiermee bespaar je dus op grondstoffen die nodig zijn om nieuwe kleding te fabriceren en uitstoot voor het vervoer om nieuwe kleding naar je toe te brengen. Een win-win-win situatie dus.


Ga je zelf een kledingruil organiseren, dan moet je dit natuurlijk wel goed aanpakken. Hoe dan? Wij geven je tips!


Begin bij het begin

De eerste stap is om te bepalen voor wie je de kledingruil organiseert. Voor vrienden of familie? Dan kun je de ruil natuurlijk gewoon bij jou thuis houden. Je kunt het ook groter aanpakken: een kledingruil voor de hele straat of buurt! Dan is het beter om een zaaltje te regelen: wie weet wil iemand je wel sponsoren? Of organiseer je kledingruil bij mooi weer gewoon in de buitenlucht.


Uitnodiging

Zorg dat je de uitnodiging tijdig verstuurt, minimaal één maand voordat de kledingruil plaatsvindt. Zo heeft iedereen genoeg tijd om zijn/haar kleding uit te zoeken. Vermeld duidelijk de locatie waar de kledingruil plaats gaat vinden, het tijdstip en de datum. Stuur ook direct de ‘spelregels’ mee.


Spelregels

Om de kledingruil voor iedereen leuk/interessant te houden, is het belangrijk om duidelijke regels op te stellen en hierover in de uitnodiging te communiceren. Dit om teleurstelling te voorkomen. Wat voor regels dan? Nou, bijvoorbeeld wat voor soort kleding er ingebracht mag worden. Alleen kleding voor dames, heren of kinderen? Alles door elkaar kan natuurlijk ook, maar wees hier wel duidelijk over. De staat van de kleding speelt ook een belangrijke rol. Kleding met een vieze geur, vlekken of kreukels hoort niet op een kledingparty thuis. Ook is het handig af te spreken hoeveel stuks kleding iedereen minimaal meeneemt en eventueel ook een maximum af te spreken. Zo weet je zeker dat er genoeg is om te ruilen. Trek ook een grens, bijvoorbeeld dat er geen ondergoed en badkleding ingeleverd mag worden.


Van ruilen komt huilen?

Van ruilen komt huilen, behalve als je een eerlijke ruil maakt natuurlijk. Dit doe je door bijvoorbeeld met punten te werken. Levert iemand tien kledingstukken in, dan krijgt diegene bijvoorbeeld tien punten om ook weer tien kledingstukken mee naar huis te nemen. Je kunt ook kiezen voor een systeem waarbij bepaalde kledingstukken meer punten waard zijn dan andere kledingstukken, bijvoorbeeld omdat ze nog helemaal nieuw of van een duurder merk zijn. Zo is het voor iedereen eerlijk ruilen.


Winkeltje spelen

Kleding die goed gepresenteerd wordt ‘verkoopt’ zichzelf. Zorg dus dat er genoeg ruimte is om de kleding netjes uit te stallen: op grote tafels, of aan kledingrekken. Ook zullen mensen willen passen. Daarom is het handig als er een pashokje aanwezig is, of een aparte ruimte waar mensen kunnen passen. Ee grote passpiegel is ook handig!


Doneren

Is er kleding overgebleven na je kledingruil? Dan gaat dat natuurlijk niet de vuilnisbak in. Spreek met de deelnemers af dat kleding die over is gedoneerd wordt aan het goede doel. Zo maak je er nog iemand anders blij mee!


Naast kleding ruilen, zijn er nog meer manieren om de inhoud van jouw kledingkast te verduurzamen. Bijvoorbeeld door te shoppen in tweedehandswinkels of door te gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.