Spring naar het artikel

Pff, wat is het warm! Zeker in de stad kan de temperatuur op hete zomerdagen flink oplopen. Je kunt natuurlijk een airco of ventilator aanschaffen, maar er zijn gelukkig ook energiezuinigere manieren om je huis koel te houden.

Lees hier onze zes tips.

1

Slim luchten

Voorspelt de weerman een warme dag? Sluit dan ‘s ochtends voor je de deur uitgaat de gordijnen en ramen en doe zonneschermen omlaag. Zo krijgt de zon geen kans om je huis op te warmen. Zet ’s avonds laat, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen open om je huis lekker door te laten luchten. Voor een extra koel briesje kun je ook een vochtige doek voor je open raam hangen.

2

Goede isolatie

We weten allemaal dat je je huis moet isoleren om ’s winters niet voor de buren te stoken. Maar wist je dat isolatie in de zomer ook helpt om warmte buiten te houden? De snelste en goedkoopste manier om je huis te isoleren is spouwmuurisolatie. Bel dus vandaag nog je isolatie-expert. Zo zit je er nu koel bij en bespaar je in de winter ook nog eens op je energierekening!

3

Groene daken en gevels

Een groen dak en groene gevels zorgen ervoor dat je huis in de schaduw staat en niet in het directe zonlicht. Dit voorkomt dat je huis opwarmt op zomerse dagen. Bovendien vangen groene gevels en daken regenwater op en houden het vast. Als na een flinke zomerse bui het water de volgende dag weer verdampt, zorgt dat voor verkoeling. Er komt ook minder water direct in het riool terecht, wat zomerse wateroverlast voorkomt. Om die laatste reden krijg je voor de aanleg van groene daken in de gemeente Rotterdam subsidie.

4

Witte gevels

Een groene gevel is niet altijd handig of mogelijk. Je kunt er ook voor kiezen om je gevel wit te verven. Wit weerkaatst het zonlicht en dus ook de warmte – denk ook aan de pittoreske Griekse dorpjes, daar hebben ze dit principe lang geleden al uitgevonden. Houd je niet van wit? Er bestaat ook warmtewerende verf of coating in allerlei kleuren.

5

Anders koken

Gebruik tijdens hete dagen geen fornuis of oven om te koken. Door alle warmte sta je al snel te zweten boven je kookpitten en de hitte blijft lang hangen. Koken op inductie scheelt al een hoop overbodige warmte, maar je kunt op een echt hete dag ook lekkere zomerse maaltijden maken met alleen rauwe groenten, salades, fruit en brood. Een andere oplossing is natuurlijk om te gaan grillen of barbecueën buiten in de tuin of op je balkon. Lees dan wel eerst even onze tips voor een duurzame barbecue door. 

6

Ledverlichting en energiezuinige apparaten

Gebruik op warme dagen zo min mogelijk elektrische apparaten. Zeker apparaten met een laag energielabel kunnen erg warm worden bij het gebruik. Kun je niet zonder? Dan loont het om te onderzoeken of je je oude apparaten kunt vervangen voor nieuwe, energiezuinigere exemplaren. Die verbruiken een stuk minder stroom en stralen daardoor vaak ook minder warmte uit. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk ledverlichting. Deze lampen worden – in tegenstelling tot gloei- en halogeenlampen – bijna niet warm. Bijkomend voordeel: je bespaart op je energierekening!

 

Steeds warmer en natter

Klimaatwetenschappers verwachten dat het de komende jaren alleen maar warmer zal worden. Dit wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Om die reden is het zeker verstandig om nu te investeren in isolatie of een groen dak. Ander gevolg is dat we meer wateroverlast krijgen. Op de website van Resilient Rotterdam lees je meer over wat Rotterdam doet om in te spelen op het veranderende klimaat.