Spring naar het artikel

Wat is er nou leuker en lekkerder dan een maaltijd uit eigen tuin!? En nog eens hartstikke duurzaam ook. Wanneer jij voor het eerst aan de slag gaat met het aanleggen van een moestuin komen onderstaande tips goed van pas. Lees mee!

1

Begin op het juiste moment

Begin met het aanleggen van de moestuin na de vorstperiode, in het voorjaar. Zo weet je zeker dat de plantjes niet doodvriezen. Na de vorstperiode kun je in elke maand beginnen met het aanleggen van jouw moestuin. Wanneer je in maart begint pak je het hele seizoen mee, maar begin je in mei of juni dan is het lekker weer en groeit alles extra hard.

 

2

Kies de juiste plek

Om goed te groeien hebben de plantjes een zonnige en beschutte plek nodig. Zorg dus dat de planten niet in de schaduw van een boom staan en ook niet blootgesteld worden aan de volle wind. Ideaal is een plek waar de zon ongeveer 6 uur per dag schijnt.

3

Bereid de grond goed voor

Om goed te groeien hebben de plantjes een voedzame bodem nodig. Zo’n bodem is luchtig en bevat veel goede stoffen. Dit creëer je mede door compost en mest aan de grond toe te voegen. Zaterdag 30 maart is het landelijke compostdag en Rotterdam doet hieraan mee. Dit betekent dat alle Rotterdammers op deze dag gratis een zak compost kunnen ophalen bij een van de milieuparken. Wees er op tijd bij, want op=op.

4

Verdeel de grond in vlakken

Voor een zo goed mogelijk resultaat is het aan te raden de moestuin in vlakken te verdelen. Ga voor minimaal vier vlakken en gebruik elk vlak voor één gewasgroep. Zorg voor aparte vlakken met peulgewassen, koolsoorten, bladgroenten, vruchtgroenten, of wortels. Elke groep gebruikt zijn eigen voedingsstoffen, door de vlakverdeling zorg je ervoor dat de grond niet uitput.

5

Maak het jezelf niet te moeilijk

Ben je een beginner en ga je voor het eerst aan de slag met het kweken van groente en/of fruit? Maak het jezelf dan niet te moeilijk. Kies voor gemakkelijke gewassen met gegarandeerd resultaat, zodat je niet ontmoedigd raakt. Gemakkelijk om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld sla-of andijvieplantjes, radijs, sperziebonen en courgettes (let op: deze hebben wel veel ruimte nodig). Frambozen en aardbeien zijn gemakkelijke fruitsoorten om te kweken. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor zaden of kleine plantjes. Voor het eindresultaat maakt het niets uit, maar met jonge plantjes heb je sneller resultaat. Zaden hebben langer de tijd nodig om te groeien. Wil je echt goed voorbereid aan de slag, dan kun je in Rotterdam ook een moestuinworkshop volgen.

Doe het in het klein, of doe het samen

Heb jij een hele kleine tuin of helemaal geen tuin? Niet getreurd: ook met een balkon kom je al een heel eind. Gebruik dan potten om kruiden, groentes en fruit in te kweken. Heb je ook geen balkon? Dan zijn er in Rotterdam verschillende buurtmoestuinen.

 

Foto: Vredestuin Couwenburg